Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Här är Huawei Mate 10 Pro

Huawei har presenterat sin senaste toppmodell, Huawei Mate 10 Pro. Ledordet är artificiell intelligens.

Av / 2017-10-17 - 08:55
Här är Huawei Mate 10 Pro

På ett stort pressmöte i München kunde kinesiska Huawei äntligen visa upp sin nya toppmodell officiellt för världspressen. De senaste veckornas växande ryktesspridning hade tagit udden av spänningen, och i och med avslöjandet av Kirin 970-processorn på årets IFA-mässa så fanns det egentligen inte så många nyheter kvar.

Men här är den i alla fall: Huawei Mate 10 Pro.

Foto: Mikael Hansen, Ljud & Bild
Foto: Mikael Hansen, Ljud & Bild

A. I.
Ledordet för processorn som driver den nya telefonen är artificiell intelligens och Mate 10-seriens speciella NPU-chip (Neural Processor Unit) som bland annat används för blixtsnabb bildigenkänning och översättning à la Google Translate. Huawei hävdar dessutom att den smarta telefonen lär sig användaren och hans eller hennes beteende så att den kan optimera programvaran så att telefonen på lång sikt inte blir långsammare. Det påståendet behöver vi mer tid på oss för att kunna bekräfta eller bestrida, men tekniken låter onekligen intressant.

Foto: Mikael Hansen, Ljud & Bild
Foto: Mikael Hansen, Ljud & Bild

STOR skärm
Ett annat område som Huawei anser att de är överlägsna konkurrenterna på är den 6 tum stora OLED-skärmen i 18:9-format. Den är naturligtvis HDR10-klassad och har en upplösning på 2160 x 1080 pixlar. Eftersom skärmen tar större plats och ramen runt har blivit smalare så har fingeravtrycksläsaren fått flytta till baksidan, där det också sitter en Leica Dual Camera med 12 Mp RGB-lins och 20 Mp svartvitt sensor. Optisk bildstabilisering finns givetvis inbyggt samt en möjlighet att ta bokeh-bilder.

Foto: Huawei
Foto: Huawei

Stort batteri
Precis som i Mate 9 Pro har Huawei satsat på ett kraftfullt batteri. Mate 10 Pro är utrustad med ett 4000 mAh-batteri som ska räcka till en hel dags användning – kanske till och med två.

Två viktiga punkter valde Huawei att inte prata om under presentationen. För det första har de hoppat på tåget och plockat bort minijack-kontakten från telefonens nederkant. Det är det säkert somliga som blir besvikna över. Det finns inte heller plats för någon SD-kortläsare, så man får nöja sig med det inbyggda minnet på 128 GB.

Mate 10 Pro släpps i slutet av november och kostar 8 000 kronor. Den finns i tre färger: Midnight Blue, Titanium Gray och Mocha Brown

Foto: Mikael Hansen, Ljud & Bild
Foto: Mikael Hansen, Ljud & Bild

Huawei Mate 10 Pro
Mått/vikt: 154,2 x 74,5 x 7,9 mm/178 gram
Skärm: 6,0-tums FullView OLED, 18:9-format med 2160 x 1080 pixlar (402 ppi)
Processor: Kirin 970, octacore 2,4 Ghz, NPU-chip och Mali G72 GPU
Operativsystem och UI: Android ™ 8.0 och EMUI8.0
RAM-minne: 6 GB
Lagring: 128 GB ROM
Kamera: 20 Mp monokrom + 12 Mp RGB med f1,6 + f1,6, OIS (optisk bildstabilisering), BSI CMOS, dubbel LED-blixt, PDAF + CAF + laser + djup autofokus, 2x hybridzoom, 4K-video
Frontkamera: 8 Mp f2,0
Nätverk: 2G/3G/4G Cat 12. LTE, Dual SIM
Övrigt: NFC, wifi 2.4G. BT4.2, BLE-stöd, aptX/aptX HD, LDAC HD Audio. IP67-certifierad, skrivbordsgränssnitt via USB-C.
Batteri: 4000 mAh, snabbladdning, USB-C
Pris: 8 000 kr

Mikael Hansen
(f. 1982): Frilansjournalist på L&B Home. Mikael började som teknikjournalist på Gamereactor 2006. Därifrån gick han vidare till GEAR magazine, där han också fick stor erfarenhet av att stå framför kameran. En magisterexamen senare återvände han som journalist på Ljud & Bild och senare som redaktör för TechRadar. Mikael skriver om allt från datorer och mobiltelefoner till smart home, ljud och gaming.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen