Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Här är Android L, Android TV och Android Wear

Google uppgraderar sitt mobila operativsystem, som blir bredare än någonsin.

Av / 2014-06-26 - 09:58
Här är Android L, Android TV och Android Wear

På Googles årliga utvecklarkonferens, Google I/O, har sökmotorgiganten just presenterat kommande års inkarnation av det mobila Android-operativsystemet.

Android L
Först och främst är en ny version på väg till dina mobiltelefoner och surfplattor. Android L avlöser Android KitKat och har ett helt nytt utseende som Google kallar ”Material Design”. Hela gränssnittet är mycket platt, vilket påstås bidra till att ge användarna en känsla djup när de sköter telefonen eller plattan.

android-l

Android L satsar på hastighet och strömförbrukning också. Det görs bland annat genom en ny uppsättning koder, Android RunTime, som är standard i den nya versionen. Med ART använder systemet markant mindre minne och ger minst dubbelt så höga prestanda som förut.

Android L stöder även 64-bitars processorer.

En nyhet som blir standard är ett strömspararläge, där man kan sänka hastigheten på processorn och stänga av allt utom telefonens grundläggande funktioner – en funktion som bland annat Samsung redan har i sin Galaxy S5.

Android TV
Nästa stora nyhet är Googles satsning på TV. Det görs med Android TV, en specialanpassad version av Android som ska gå att köra på skärmen i vardagsrummet. Att det handlar om en anpassad Android-version och inte ett separat system innebär att det ska vara enkelt för app-utvecklarna att överföra sina appar till TV-apparater.

TV:ns Android TV-gränssnitt styrs med en tillhörande app på Android-mobilen, och fokus ligger naturligtvis på film och TV-serier från Google Play och YouTube.

world-of-content

Flera stora TV-tillverkare, bland annat Sony och Sharp, lovar att vara klara med TV-apparatar med inbyggt Android redan 2015. ASUS och Razr påstås vara på gång med externa Android TV-boxar.

Android Wear
Smartklockor är en produktkategori på frammarsch så det kom inte som någon överraskning att Google nu släpper en speciell Android-version för små enheter: Android Wear.

Google_Conference_1099599m

Android Wear har bland annat röstigenkänning så att man till exempel kan använda sin smarta klocka för att googla eller skicka SMS via Android-smartmobilen som ligger i fickan och är ansluten trådlöst till Android Wear-enheten.

Två tillverkare, Samsung och LG, har redan smarta klockor, Samsung Gear Live och LG G Watch, som kommer att kunna köpas i Google Play-butiken inom ett par dagar.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen