annons
annons

Här är alla Apple-nyheter

iPad Air, ny iPad mini med Retina-skärm, nytt och gratis operativsystem till Mac och ny MacBook Pro var bland de största nyheterna.

Kvällens stora Apple-lansering var den andra för i år. Den första fokuserade mest på nya iPhone-modeller men den här gången hade Apple nya surfplattor och mycket annat på programmet.

Först och främst är Apple färdiga med operativsystemet Mac OS X Mavericks, som vi såg för första gången på WWDC i juni. Det nya operativsystemet för Mac-datorer satsar på att få ut mer ur maskinvaran som användaren redan förfogar över. Till exempel sägs batteriet i nyaste modellen av MacBook Air hålla en timme längre om man surfar på nätet och ända upp till 90 minuter om man tittar på video via iTunes.

img_9806

Compressed Memory är en annan optimering som komprimerar element i minnet som inte används så aktivt för att frigöra minne till aktiva program. En annan funktion ser till att minnet kan allokeras till den inbyggda grafikprocessorn om det behövs.

img_9819
Mac OS X Mavericks innehåller dessutom uppdaterade versioner av populära program som iPhoto, Pages, Numbers och Keynote – Apples office-paket, med andra ord. Det kommer också nya versioner av programmen i Life-paketet: Garageband, Photobook och iMovies – både till Mac OS och iOS.

img_9816
Det går att uppgradera till det nya operativsystemet redan i dag – och det kostar ingenting! Apple har nämligen bestämt sig för att Mac OS X Mavericks ska vara gratis, och man kan uppgradera även om man har en äldre version av Mac OS på sin dator, till exempel Snow Leopard. Den äldsta Mac-modellen som stöder Mavericks är iMac och MacBook Pro från 2007!

img_9840
Mac OS Mavericks är naturligtvis förinstallerat i de två nya modellerna av MacBook Pro med Retina-skärm, som var kvällens andra stora nyhet.

img_9854

Nya 13-tums MacBook Pro med Retina-skärm har Intels Haswell-arkitektur som ger både högre prestanda och längre batteritid. Dessutom har den 802.11 ac Wi-Fi, Thunderbolt 2 och snabbare PCIe-baserad flash-disk. Den är 200 dollar billigare än föregångaren, vilket också gäller 15-tumsmodellen som har Intels Crystalwell-arkitektur samt Intel Iris Pro-grafikprocessor och kan utökas med ett särskilt GeForce 750-grafikkort.

Kvällens största och mest väntade nyhet var naturligtvis de nya iPad-modellerna.

img_9970

Vi fick inte se någon iPad 5, Apple har nämligen valt att kalla den nya modellen för iPad Air…

Precis som vi gissade har den samma design som iPad mini och är bara 7,5 mm tunn. Ramen runt skärmen är 43 % tunnare än på iPad 4. Wifi-modellen väger 469 gram, medan 4G/LTE uppenbarligen väger ungefär 9 gram mer!

img_9972

På insidan sitter samma 64-bitars Apple A7-processor som i iPhone 5S, vilket gör den nya iPaden fyra gånger snabbare än sin föregångare och hela åtta gånger snabbare än den äldsta modellen som Steve Jobs lanserade 20120.

img_9971
iPad Air har 5 Mp-kamera som kan filma video i 1080p samt en frontkamera som har 720p-upplösning.

img_9983

iPad Air finns i två färger, vit/silver och svart/grå. Och den släpps redan 1 november, även i Sverige!

Sist ut var iPad mini, som föga överraskande kommer i en version med 2048 x 1536-upplösning, även kallat Retina. Den får samma A7-processor som iPad Air, 5 Mp-frontkamera med 1080p-video och i övrigt samma specifikationer som iPad Air – och finns i samma färger. Den släpps i slutet av november.

img_9999
Både iPad Air och iPad mini med Retina-skärm finns med 16, 32, 64 eller 128 GB.

iPad Air kostar mellan 4 400 och 8 300 kronor och nya iPad mini kostar från 2 600 kronor. Priserna finns på Apples hemsida.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-