annons
annons

Nyheter

Håll koll på prylarnas strömförbrukning

Se på mobilen eller surfplattan hur mycket ström varje apparat hemma drar just nu.

En lampa i hallen, en dator i viloläge eller en telefon på uppladdning hela dagen. Enligt belgiska Smappee kan varje hushåll i genomsnitt spara nästan 1000 kronor på elräkningen varje år. Lägger man ihop alla hushåll i hela landet så blir det mycket pengar.

Smappee består av en energimätare och en app som gör att man kan övervaka energiförbrukningen i realtid – och även se hur mycket ström varje apparat drar.

Energimonitorn går att köpa i Smappees webbutik och i Apple-butiker för 1 800 kronor. Den fungerar med hjälp av en gratis-app till smartmobiler och surfplattor som registrerar och mäter strömförbrukningen individuellt för hemmets olika enheter och apparater. På så sätt kan man se om man glömde att stänga av kaffekokaren innan man gick hemifrån.

Känner igen varje apparats ”fingeravtryck”
Energimätaren installeras med hjälp av en enda sensor som sätts fast på huvudkabeln till husets elmätare. Även om den bara mäter på ett enda ställe så sägs sensorn kunna identifiera varje enskild apparat med hjälp av dess unika interferensmönster. Informationen finns sedan tillgänglig var som helst via appen.

Smappee_web-460x238

På skärmen kan man titta på grafer som följer energiförbrukningen och kostnaden per dag, månad eller år. Och har man installerat solpaneler går det att mäta strömmen från dem också. Smappee-appen visar hur stort bidraget från solpanelera är i förhållande till husets samlade elförbrukning. Appen belönar också energieffektivitet med ”awards” som kan delas med vänner och bekanta på sociala media.

Men det är en sak att observera och en annan att agera. Om man sitter på jobbet och upptäcker att strömförbrukningen är onormalt hög och sedan konstaterar att det beror på att TV:n i vardagsrummet är på, så kan man stänga av den från jobbet. Det vill säga, om man har installerat en så kallad Comfort Plug, som är en fjärrstyrd kontakt, till TV:n. Det ingår en Comfort Plug när man köper mätaren ett paket med tre extra pluggar kostar ungefär 350 kronor.

smappee.com

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-