Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Gratis navigation blev just intressant

Med hjälp av augmented reality är Wikitude Drive det mest intressanta navigeringssystemet för smartmobiler vi sett hittills.

Av / 2012-02-01 - 12:44
Gratis navigation blev just intressant

Wikitude Drive är en kostnadsfri navigations-app för Android som använder kameralinsen för att visa vägen du kör på på skärmen, och lägger sedan upp instruktioner på realtidsvideo av vägen framför dig.

Vanlig navigation är praktisk men inte felfri. När rösten säger ”Sväng vänster om hundra meter”, händer det ofta att man tittar ut genom fönstret och undrar: ”Är det den här vänstersvängen eller nästa?” Med Wikitude Drive slipper du det problemet. Genom att lägga ut en tredimensionell körrutt direkt på videon av vägen du kör på just nu! Ett riktigt genidrag alltså.

Förutom att det aldrig mer kommer att råda något tvivel om var du ska svänga, kan du själv se på skärmen om det plötsligt skulle hända något i trafikbilden, som att bilen framför dig stannar eller att det kommer ut fotgängare framför bilen. Glöm bara inte att kameran inte har bra sikt åt sidan.

Utvidgad verklighet eller ”augmented reality” (AR) förutsätter självfallet att telefonen monteras vid framrutan med kameraobjektivet riktat mot vägen. Om du vill hålla den i handen är det en fördel att skruva av AR-funktionen och hellre använda vanlig, förenklad navigationsgrafik.

Tyvärr finns det några nackdelar också. För det första är Wikitude Drive ännu inte anpassat för Skandinavien. För det andra kräver det så mycket kapacitet att man bara garanterar att det fungerar med ett fåtal Android-telefoner, däribland Google Nexus S, HTC Nexus One, HTC Desire, Sony Ericsson X8 och Sony Ericsson 10i samt på Samsung Galaxy Tab. Telefoner som det garanterat inte fungerar bra med är HTC Wildfire, HTC Desire HD, Samsung Galaxy S, LG Optimus 2x, samt alla Android 3.0- och 3.1-enheter – än så länge.

wikitude.com

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen