annonse
annonse

Mässa

Göteborg Ljud&Bild, del 2

Vi fortsätter vår vandring runt den stora mässan

Det var ett evigt rännande i rummen och flera ställen var det svårt att få till ordentliga bilder – alla bilder kan ju inte tas tidig förmiddag eller sen eftermiddag. På ett par ställen vände jag också direkt i dörren när det spelades standard hifi-musik som Tin Pan Alley eller Keith Don’t Go, för att försöka vända tillbaka när det var mer spännande saker att lyssna till. Personligen vill jag gärna få upplevelse och överraskas av det som spelas.

När det väl är sagt måste jag också tillstå att musikurvalet blir bättre och bättre för varje mässa. Jämfört med t.ex. München ligger vi en kilometer före i Sverige. För dem som står och demar måste det ju också vara roligare att variera sig än att öronen blöder av samma gamla musik. Hasse Karlsson (Audioactive), Lasse Andersson (Lasses HiFi), Lars-Olof Wehlin (Wehlin Audio) och Erik Christensen (Steensen Audio) är några av dem som alltid förmår att ge en fin lyssningsupplevelse, för att bara nämna ett par.

Hasse Karlsson från Audioactive spelar alltid ett personligt och utmärkt musikval, oftast med betoning på rock. Elektroniken kom från Copland med det nya rörslutsteget i centrum, högtalarna var en prototyp på den kommande Acoustic Energy Reference 3, en golvare som följer upp de två stativarna i serien.

Bjørn Jensen från danska Mindtech visade upp högtalare från kanadensiska Gemme och dac:ar från Calyx. Eftersom det var ute i hallen handlade det om torrdemo, men vi som hört produkterna kan avslöja att det funkar!

Michael Hollesen från Klutz spelade på Bakoon elektronik – minimal i storlek men maximal i prestanda, skulle man kunna säga – och österrikiska T&F högtalare.

Wiktors öste naturligtvis på med Definitive Technology. Man hade riggat upp en liten biograf där en hel del av potentialen kunde märkas.

Reidar Persson och hans Respons högtalare höll till i samma rum som vanligt. Och som vanligt kännetecknades rummet av bra ljud och att det är nästan omöjligt att komma in – kön är alltid lång.

I Meridian-rummet hittade vi den digitala aktiva högtalaren M6, som väl ska få ut Meridian till att ersätta B&O i en del designmedvetna hem, är det säkert meningen.

Den hornhögtalare som G-Dis och Georgious Fevgidis visade upp på Stockholmsmässan i år var nu helt färdig. G-Dis har en spännande linje med flera både intelligenta och alternativa lösningar. Fevgidis har ständigt en massa roliga och tänkvärda experiment på gång och ett par blir också till färdiga produkter – som här den nya högtalaren.

Septon hade en Marantz-rigg uppkopplad på de största högtalarna från Elac. Verkligt bra grejor, och Elac gör i sanning bra högtalare. Men, här spelades Keith Don’t Go när vi var inne…

Inne hos oss kunde man både handla av och tala med Bella och Jenny, och varje timme lottade vi ut hörlurar till de som tecknade prenumeration på mässan.

Stylus hade spänt för sina Wilson Sascha W/P med Aesthetix Callisto Eclipse, Aesthetix Io Signature och Aesthetix Atlas Mono. Signalkälla var Brinkmann Balance, 10.5 & EMT-ti.

Nytt ansikte utåt hos Stylus är Karl Liander, som du säkert lär träffa på många gånger på diverse demos framöver.

Mikael Carlsson från MA.Carlsson berättar om sina apparaters förträffligheter för en intresserad kund. Så vitt jag kunde höra, hade Mikael en utmärkt lösning till kundens behov.

Jag fick en ordentligt lyssningssession av Gary L. Koh från Genesis, ett nytt men inte helt okänt märke hos HiFi Consult. Han berättade om sina konstruktionsteorier och hade mycket kloka resonemang kring hela begreppet om att förmedla en ljudupplevelse. Mycket intressant!

AudioNord hade hela tre rum. I det största hade man ställt upp AudioResearch drivandes de magnifika fulltons panehögtlarna Magnepan MG 20.7. Jodå, det är något som panelhögtalare bara kan! Men jösses vad de är stora…

 

I nästa AudioNord-rum handlade det om två monokopplade Devialet förstärkare som drev ett par Magico V2. Thierry Massoubre från Devialet berättade om de senaste utvecklingarna på förstärkaren, som bara blir mer och mer flexibel.

I det tredje rummet hittade vi den nya Magico S5 driven av AudioNords nya förstärkaragentur Constellation Audio. Här träffade jag också på Grant Samuelson från Shunyata, som berättade en massa interessant om tänket bakom firmans strömprodukter. Mycket av det finns att läsa på firmans hemsida, här och här.

Olle Eliasson på XTZ demonstrerade sina nya Divine 100.33 högtalare tillsammans med rumskorrektion från Dirac. Vi fick höra både med och utan korrektion i det svårbemästrade rummet som gav upphov till några rejäla dippar i basområdet.

Den nya Divine 100.33 ser ut så här!

Anders Erzeid berättade som vanligt initierat och entuisiasmerande om sina Hegel-produkter.

Constellation-riggen på närmre håll.

Studiospecialisten Genelec kommer nu med en aktiv högtalarserie som är utvecklad direkt för hemmabruk.

En ny och lite större Duevel-högtalare kunde man hitta hos Real HiFi.

Fullt med AKG-lurar var det inne hos Harman, bland annat den här skönheten som heter K701.

Den kommande System Audio Mantra 70, här som prototyp, tillsammans med Bourbon gitarrer. Häftig kombination!

Genomsympatiske Jan-Erik Persson från Opus 3 var som vanligt på plats med sin musik.

Och det var slutet på del 2, det finns lite bilder kvar för en del 3 också!

 

 

 

 

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-