annons
annons

Nyheter

Det här kan bli förbjudet

Skulle du kunna tänka dig att ha en LG-smartklocka som ser ut som en Rolex eller att din Apple Watch har en Tag Heuer-urtavla? Glöm det.

Det är inte alla som tycker att smartklockornas ordinarie skärmbilder är lika snygga. Många tycker att det är mycket roligare att klockan från LG, Sony, Samsung eller Moto 360 ser ut som en Rolex, Tag Heuer eller Patek Philippe. Men nu protesterar de schweiziska klocktillverkarna.

Flera av dem har skickat arga brev till webbplatser som kopierar urtavlor och i starka ordalag krävt att de ska sluta distribuera dem. De flesta smarta klockor kan nämligen byta utseende på urtavlan, och det har lett till att det finns en uppsjö av hemmagjorda elektroniska urtavlor som apar efter de kända klockmärkena

IWC, Panerai, Omega, Fossil, Armani, Michael Kors, Tissot, Certina, Swatch, Flik Flak och Mondaine ställer sig bakom protesterna, vilket kan leda till att kopiorna måste tas bort från webbplatser som FaceRepo, där urvalet är enormt.

Skjermbilde-2014-11-25-kl.-08.24.13
En skamlös kopia av urtavlan till en Rolex GMT Master II, enligt den schweiziska klockindustrin. 

FaceRepo hävdar att de börjat använda filtrering av namn och taggning på sina webbsidor för att förhindra förekomst av kopierade urtavlor, men webbplatsen är ändå full av elektroniska urtavlor som är exakta kopior av äkta vara – och därmed bryter mot upphovsrätten.

Den schweiziska klockindustrin är inte att leka med. De har flera gånger lyckats övertala myndigheterna att förstöra miljontals piratkopierade klockor och till många länder är det förbjudet att importera kopior.

Apple gick på samma nit för två år sedan när klockan i iOS-operativsystemet såg ut precis som klockorna som den schweiziska järnvägen SBB har på sina perronger och i sina stationer.

Det är inte så lätt att motstå frestelsen, för om man ska ha en Apple Watch är det ju mycket roligare att urtavlan liknar en Jaeger LeCoultre Reverso. För att det ska bli möjligt på laglig väg måste Apple köpa licenser av klocktillverkarna …

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-