annons
annons

Foto

Fujifilm lanserar superkamera

Trots all världens praktiska och opraktiska funktioner så är det högre bildkvalitet de flesta kompaktkameror behöver. Fujifilm F200EXR är den första kameran med den nya Super CCD EXR-bildsensorn, som utlovar just bättre bilder.


Tyvärr måste vi vänta tills i april för att se om den nya Super CCD EXR-sensorn håller vad den lovar. Då går nämligen kameran att köpa butikerna, för 4500 kronor.
Vid första anblicken ser kameran ut precis som en F100fd – Årets kompaktkamera 2008 i Bild & Ljud Hemma – så den har mycket att leva upp till. Den känsliga bildsensorn och bildbehandlingen har däremot förändrats markant i F200EXR.
Bildsensorn är så stor som 1/1,6 tum, vilket är mycket jämfört med alla otaliga CCD-sensorer på 1/2,33 tum. Den har sammanlagt 12 megapixlar, men kan också ta bilder i ett särskilt läge med hög känslighet, eller ett läge med extra bred dynamik som kallas EXR, där kameran bara använder 6 megapixlar för att ta bilder med optimal kvalitet. Då slås bildpunkterna ihop två och två, där den ena får i uppgift att ta emot högdager medan den andra koncentrerar sig på mellantoner och mörka områden:
 

1. Hög upplösning: Full upplösning och fina detaljer under goda ljusförhållanden.

2. Hög ISO och lite brus: Lägger ihop två bildpunkter till 6 megapixlars upplösning under dåliga ljusförhållanden vilket minimerar brus.

3. Brett dynamiskt omfång: Kombinerar två uppsättningar med 6 megapixlar och ger god detaljrikedom utan att bränna ut ljusa partier.

Denna intressanta teknik visades på Photokina-mässan förra året, och nu är alltså kameran här inom kort.

 

Den har 5x zoom (från 28 till 140 mm), inbyggd bildstabilisator som kompenserar för ostadiga händer, helautomatik, ansiktsigenkänning, automatisk ljuskänslighet, manuell kontroll över slutare och bländare, samt automatiskt val av sex motivprogram – och så automatiskt EXR-läge, där kameran alltså själv avgör om den ska ta bilderna med 6 eller 12 megapixlars upplösning.

En käck detalj för alla som har plöjt igenom tusentals av Fujifilms 35- och 120-filmer är att F200EXR har en inställning för Velvia, Provia, Astia, Sepia eller svartvitt, vilket skapar samma effekter som om man hade plåtat med film i kameran.
 

Specifikationer:
 • Super CCD EXR-sensor, 12 Mp
• EXR Auto (3 porträtt, Natt, Makro, Landskap)
• 5x zoom (28–140 mm, F 3,3–F14) 
• Dubbel bildstabilisator
• 3-tums TFT LCD-skärm (230 000 punkter)
• ISO 100–12 800
• Helmanuell inställning (bländar- och slutarprioritet)
• Filmläge (Velvia, Provia, Astia, Sepia och svartvitt)
• xD/SD/SDHC-minneskort

www.fujifilm.se
 
 
 

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-