annons
annons

Teknik

Sony-sensor med snabbare fokus och bättre bilder

Sony har presenterat en 21 Mp-bildsensor för mobiltelefoner som utlovar överlägsen autofokus och mycket högre bildkvalitet.

Mobiltelefonen är kameran de flesta föredrar. På bildtjänsten Flickr är det mobiltelefoner som dominerar på de översta platserna i listan över de mest använda kamerorna. Problemet är bara att kamerorna som sitter i mobiltelefoner är tämligen dåliga om man jämför med riktiga kameror. Framför allt när man tar bilder i dåligt ljus.

Det tänker Sony göra någonting åt. De är en av de största tillverkarna av sensorteknik och bygger bildsensorer till många andra än sig själva. Till exempel Apple, Nikon och Olympus, för att bara nämna några.

Nu lanserar Sony en ny generation bildsensorer som heter Exmor RS. De är bara 1/2,4 tum stora men rymmer hela 21 megapixlar (1,12 μm i storlek).

Sony-exmor-mm

Sony-chippet har en sensor där fotosensorerna för rött, grönt och blått slås ihop till en enda. De kallar tekniken APCS (Active Pixel Color Sampling) där processorn kombinerar informationen från RGB genom att göra tre blixtsnabba exponeringar. Exakt hur fort det går avslöjar inte Sony, men vi hoppas att allting går så raskt att det inte påverkar bilder tagna med längre slutartider.

Sony-Active-Pixel-Color

Fördelen med en sådan här bildsensor är att varje fotosensor kan vara större och att känsligheten ökar. Det kan innebära betydligt bättre egenskaper i form av mindre brus i dåligt ljus.

Den nya sensorn stöder även video i 4K-upplösning och har hela 192 fokuspunkter och sägs vara överlägset mycket snabbare och mer exakt när man filmar rörliga motiv. Den ska också ha bättre egenskaper när man tar HDR-bilder – ett dynamiskt läge där kameran kompenserar för exempelvis motljus genom att belysa skuggor (se bilden nedan).

I skrivande stund är det inte säkert vilken mobil som blir först med Sonys nya 21 Mp-sensor, men vi gissar på att det är nästa generation Xperia.

Sony-exmor-hdr

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-