annons
annons

Nyheter

Små Sony-resekameror med 30x zoom

Vill du verkligen ha med allt i motivet så är en liten superzoomkamera alldeles förträfflig.

När man ska packa väskorna och ge sig av på semester är det inte alla som gillar att släpa på en stor kamera – eller massa extra utrustning i form av blixtar och objektiv. Då är en liten kamera med mycket zoom ofta det bästa.

HX90V-top

Något som marknaden visar med all önskvärd tydlighet. På de tre senaste åren har försäljningen av superzoomkameror ökat med 25 procent, vilket är uppseendeväckande med tanke på att den totala försäljningen av kompaktkameror har halverats under samma period.

Framtiden tycks med andra ord vara ljus för Sonys små kameror med 30x zoom.

HX90V-new

Nya Cybershot HX90V ersätter HX60V, som vi testade 2014, och är världens minsta med 30x zoom.

Sony har lyckats klämma in en nyutvecklad 24–720 mm-zoom med ljusstyrka f3,6–6,4 i en kamera som bara är 102 x 58 x 6 mm stor. Och får med andra ord plats i fickan.

Det har Sony åstadkommit genom att krympa optiken och motorerna som driver autofokusen, zoomen och den optiska bildstabilisatorn som har fem axlar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zoomobjektivet på HX90V i förgrunden och den mycket större zoomen till HX60V i bakgrunden.

Inte nog med det, Sony har lyckats få plats med en uppfällbar sökare, precis som de gjort i RX100 III, och en 180-graders vridbar selfie-skärm.

Den elektroniska sökaren har bara 0,6 Mp-upplösning men har en användbar förstoring på 0,5x och slår på kameran när den fälls upp. Fotografen kan bestämma själv om kameran ska stängas av eller fortsätta vara påslagen när sökaren fälls ner.

HX90V-finder

En praktisk sak med sökaren är att man kan använda skärmen för inställningar, där det går att nå alla funktioner snabbt med Fn-knappen när sökaren är på.

Övriga specifikationer för HX90V är en BSI-CMOS-sensor med 18,2 Mp, Full-HD-video (1080p) med Sonys XAVC-S-kodek som klarar dataströmmar upp till 50 Mbit/s och alltså (nästan) TV-utsändningskvalitet, trådlös wifi-överföring med NFC-aktivering samt inbyggd GPS som loggar var bilderna tas någonstans.

HX90V-screen

Kameran kan använda Sonys PlayMemories-appar som installeras i kameran precis som i en mobiltelefon och ger fler funktioner.

Det klarar även den billigare modellen Cybershot WX500, som också har 30x zoom från 27 till 720 mm och samma bildsensor som storebror.

DSC_WX500_Lifestyle

WX500 har dock inte inbyggd sökare eller GPS och saknar HX90V:s lilla handgrepp.

Båda kamerorna släpps i juni.

Priser:
Cybershot DSC-WX500: 4 000 kr
Cybershot DSC-HX90V: 4 600 kr

WX500

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-