annons
annons

Nyheter

Seriös allväderskamera

Olympus har lyssnat på kritiken och äntligen stoppat i råformat – plus ett par finesser till – i marknadens coolaste allväderskamera.

De små allväderskamerorna, som trivs lika bra under vatten som på en kall bergstopp, kan vara det enda som funkar i extrema fall. När temperaturen sjunker, vinden piskar och regnet känns som spikar i ansiktet kan du ändå vara säker på att din allväderskamera håller igång.

Olympus var tidigt ute och har längre erfarenhet av tuffa kameror än de flesta och föregångaren TG-3 var förra årets bästa allväderskamera.

Nya TG-4 går att köpa från och med maj och kostar 4 200 kronor. Den har samma ljusstarka 4x zoom från 25 till 100 mm med ljusstyrka f2,0 och extrem makrofokus ner till 1 cm!

Den är frostskyddad, vattentät ner till 15 meter och överlever 100 kilos tryck och fritt fall från 2,1 meter.

ID: 18400

Entusiastiska fotografer kan dessutom se fram emot att det går att lagra råfiler. Det förbättrar möjligheterna att ta bra bilder eftersom det går att ”framkalla” bilderna själv under efterbehandlingen.

Detta är faktiskt en praktisk egenskap eftersom undervattensfoto ställer höga krav på kamerans vitbalans och färgåtergivning. Att kameran kan lagra råfiler gör det enklare att redigera bilderna.

Bland de nya funktionerna finns mikroskopläge med långsam blixtsynkronisering, som minskar risken för överexponering när man kommer nära motivet. Kamerans fokusbracketing (stacking) tar flera bilder med fokus på olika avstånd, så att fotografen själv kan välja var någonstans motivet ska vara skarpt.

TG-4 har wifi, GPS, kompass och manometer och kan använda ett brett urval av tillbehör. Bland annat finns ett undervattenshus som förbättrar dykdjupet till 45 meter, ett silikonöverdrag som skyddar mot repor, en handledsrem med inbyggd flytväst, tele- och vidvinkelkonverter och en sporthållare som kan monteras på ryggsäcken så att man snabbt får fram kameran när rätt motiv uppenbarar sig.

ID: 18171

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-