Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Pentax snart klara med fullformatkamera

En ny 24–70 mm gjord för Pentax kommande fullformatkamera gör att entusiasterna har något att se fram emot.

Av / 2015-09-28 - 16:44
Pentax snart klara med fullformatkamera

Pentax har hållit på med kameror och objektiv längre än de flesta, men har svårt att få ett ordentligt fotfäste på marknaden för digitala kameror. Trots att de har utmärkta spegelreflexer som K-3 II och mellanformatkameror för yrkesfotografer som 645D.

Det ska därför bli intressant att se hur den kommande fullformatmodellen tas emot. Ännu så länge har inte Pentax avslöjat så mycket om den, mer än att den skulle ha kommit redan i våras.

Före kameran kommer alltså HD Pentax-D FA 24–70/f2,8 ED SDM WR, en ljusstark normalzoom som är anpassad för bildcirkeln som en 24 x 36 mm fullformatsensor har.

Tillsammans med de redan presenterade 70–200 mm/f2,8 och 150–450 mm/f4,5–5,6 finns det nu tre zoomobjektiv till den kommande fullformatkameran.

DFA24-70mmF2.8

Av naturliga skäl är Pentax-zoomen större än normalt, eftersom fullformatsensorer är större än andra sensorer, till exempel APS-C som är det vanligaste i systemkameror.

Zoomen kan också användas med Pentax K-3 II med APS-sensor, då ger den en bildvinkel som motsvarar 37–107 mm när man räknar med beskärningsfaktorn.

Konstruktionen har 12 grupper med 17 linselement. Tre av dem är ED-glas och fyra är asfäriska. Objektivet har också en SDM-autofokusmotor (Supersonic Direct-drive Motor) och Pentx Quick Shift-system som växlar snabbt mellan autofokus och manuell fokus.

Det har även antireflexbehandlingen Pentax HD-coating.

FA 24–70/f2,8 ED släpps redan i slutet av oktober och kostar 15 500 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen