Leica S2 – spektakulär spegelreflex med 37 Mp mellanformat

Den största nyheten på Photokina måste vara Leicas sprillans nya digitala spegelreflex. S2 är en relativt kompakt (!) kamera med helautomatik, autofokus och en bildsensor i mellanformat och 37 megapixlar. Vi har bilderna!


S2 är den första modellen i ett helt nytt kamerasystem. Leica har samarbetat med Kodak som har levererat bildchippet KAF-3700, en 30 x 45-millimeters CCD-sensor med 37 megapixlar. Det är 56 procent större bildyta än en 35-millimeters fullformatssensor, som man till exempel hittar i Nikon D700, Nikon D3, Canon EOS 5D mkII och Sony Alpha 900.
Kameran riktar sig till yrkesfotografer som behöver ett seriöst verktyg i studion eller ute på fältet. Och med tanke på att Leica har försett S2 med sin egen optik så misstänker vi att bildkvaliteten inte är dum alls.
S2 kommer dessvärre varken att få en prislapp eller vara tillgänglig före sommaren 2009, men vi har hört att priset kommer att vara konkurrenskraftigt. Vilket lär betyda att kameran kommer att kosta mer än exempelvis Canon EOS 1Ds mkIII, som har en bildsensor med 21 megapixlar och ligger på 80 000 kronor, men inte avskräckande mycket mer.
Sedan återstår naturligtvis att se exakt vad ”inte avskräckande mycket mer” betyder.

Leica S2 bygger inte på någon befintlig kamera. Allt är helt nykonstruerat och Leica har till och med utvecklat en egen bildprocessor som heter Maestro och som behandlar alla bilddata från den stora sensorn.
All optik till S2 är gjord enbart för detta kameraformat och har naturligtvis större bildcirkel än objektiv till 35-mm-format.
Glaset är helt Leica-utvecklat och alla objektiv bortsett från 30 mm tilt och shift har autofokus som enkelt kan överstyras med fokusringen.

Användningen är klassiskt Leica R-system men S2 har fått en liten OLED-skärm som visar exponeringsdata, ISO, batteri, minneskortstatus och valt motivprogram.

Kameran har få knappar. På baksidan sitter en inställningsratt som även har en tryckfunktion och som man bläddrar och gör val i menyerna med.
Yrkesfotografer känner igen sig i menysystemet, som används i bakstyckena från Phase One, fast med vissa justeringar från Leica.
Skärmen på 3 tum visade sig ha strålande upplösning och kontrast och sökaren är härligt stor och ljus, med diopterjustering runt sökarens omkrets. Sökaren har fokusindikator och visar exponeringsdata.

Leica lanserar flera objektiv till S2. Hittills har nio objektiv annonserats: 24 mm supervidvinkel, 30 mm tilt-och-shift, 35 mm vidvinkel, 70 mm standardobjektiv, 30–90 mm zoom (se bilden ovan), 100 mm porträttele, 120 mm makro samt 180 och 350 mm tele.
Objektiven har inbyggd slutare, detsamma gäller kamerahuset, och med strömbrytaren på baksidan – till vänster om sökaren – kan man välja mellan kamerans slutare som har 1/4000 sekund som kortaste slutartid och objektivets slutare som kommer att få 1/500 s eller något kortare slutartid.
Leica S2 kommer att kunna användas med en kommande trådlös Wifi-adapter och ett vertikalgrepp med batteripaket, och objektiven blir tillgängliga från och med nästa sommar.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.