annons
annons

Foto

Leica M9 med 18 M-sensor i fullformat

Så här ser nya M9 ut. Leicas tredje digitala M-kamera har en specialkonstruerad CMOS-sensor med 18 megapixlar i fullformat – 24 x 36 mm.

En fullformatsensor med 18 megapixlar är en stor utmaning, som Leica påstår sig ha klarat av med hjälp av en bildsensor med små sensorer som är vinklade direkt mot M-objektivens ljusspridning, allt för att minska risken för ljusförlust, förvrängningar och färgbrytningar i kanter och hörn. Bildfilerna från M9 – som i övrigt ser ut och fungerar som föregångarna M8 och M8.2 – lagras i 16-bitars råformat (DNG).

Kameran passar med alla M-objektiv från 16 till 135 mm brännvidd – naturligtvis med manuell fokus. Den har en mikroprocessorstyrd metallbladsslutare som klarar slutartider upp till 1/4000 sekund.

Bildsensorn i M9 är försedd med en glasplatta som skyddar mot damm och infrarött ljus, vilket innebär att fotografen slipper använda IR/UV-filtren som fanns till M8 och M8.2 för att dämpa färgstick i svart syntetiskt tyg och dylikt.

Ljuskänsligheten kan ställas in till mellan ISO 80 och 2500. Kameran har fortfarande en 2,5-tums skärm och är tack vare målsökaren, manuell fokus och diskreta mått en av de bästa reportagekamerorna kan man ha.

Sedan återstår det att se om bildkvaliteten lever upp till alla högts ställda förväntningar. Bara huset kostar 62 500 kronor

M9 finns också i ett stålgrått utförande. Vilken färg man än väljer får man med en licens till Adobe Photoshop Lightroom.

www.leica-camera.se

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-