annons
annons

Photokina 2008:

Fler tillbehör till Lumix G1

Även om Leica S2 är Photokinas största nyhet så är Micro Four Thirds-kamerorna från Olympus och Panasonic mässans största lilla nyhet. Och nu kommer tillbehören som gör Micro Four Thirds-formatet till ett system.

Hanna Sandler, försäljnings- och marknadskoordinator på Panasonic Nordic, kan med rätta vara stolt över G1-kamerans elektroniska sökare.

Panasonics Lumix G1 är bara den första i en serie med kameror i Micro Four Thirds-formatet – eller MFT, som det också kallas lite snitsigt.
Olympus visade också en prototyp på en annan, kommande MFT-modell. Vi får visserligen inte se den förrän nästa år, men det visar att det satsas på det nya kameraformatet som bygger på Four Thirds-standardens bildsensorformat.
På Photokina var Lumix G1 uppenbarligen mycket populär och det var mycket folk inne i montern för att titta på den och dess 12 megapixlar och kompakta mått (124 x 84 x 45 millimeter). Vikten ligger på 385 gram utan tillbehör.

Panasonics första kamera i Micro Four Thirds-formatet väckte stort intresse.

Panasonic visade en rad tillbehör till G1. Inklusive objektiv och blixtar. Från lilla FL220 – som även ger TTL-blixt på Lumix LX3 – till stora FL50.
Till att börja med finns det två objektiv till G1: kit-objektivet som är en 195 gram lätt zoom (14–45mm f3.5–5.6) samt en telezoom (45–200 mm f4.0–5.6) som väger 380 gram. Båda objektiven går att köpa i ett så kallat dubbelkit. Det ger en sammanlagd räckvidd på 28–400 i en MFT-kamera som G1. Kameran kan för övrigt också använda befintliga objektiv till Four Thirds-formatet med hjälp av en liten adapter.

Nästa år kommer det fler objektiv, som det här platta 20-millimetersibjektivet med ljusstyrka f1.7. Då blir G1 väldigt kompakt och lätt. En vidvinkelzoom sägs också vara på gång, med 7–14 mm f4.0.

Panasonic G1 är ingen spegelreflexkamera. Trots likheterna har den inget spegelhus och därmed inte heller någon spegel som sitter framför slutaren.

I stället har G1 en elektronisk sökare. Sådant är vi alltid skeptiska till, men på G1 har Panasonic lyckats få till en högupplöst sökare (1,44 Mp) som inte hänger efter eller dras med eftersläpningar när man panorerar eller zoomar.

På mässan visade Panasonic också en G-modell med videoinspelning i HD-kvalitet, med två synliga stereomikrofoner på toppen.
Den visades med ett kommande 14–140 mm-objektiv med optisk bildstabilisator – MEGA O.I.S – precis som de övriga zoomobjektiven i MFT-formatet.
Lumix G1 kostar 8 000 kronor när den kommer i slutet av oktober. Vi har redan beställt en för test.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-