Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Fler tillbehör till Lumix G1

Även om Leica S2 är Photokinas största nyhet så är Micro Four Thirds-kamerorna från Olympus och Panasonic mässans största lilla nyhet. Och nu kommer tillbehören som gör Micro Four Thirds-formatet till ett system.

Av / 2008-09-29 - 10:14
Fler tillbehör till Lumix G1

Hanna Sandler, försäljnings- och marknadskoordinator på Panasonic Nordic, kan med rätta vara stolt över G1-kamerans elektroniska sökare.

Panasonics Lumix G1 är bara den första i en serie med kameror i Micro Four Thirds-formatet – eller MFT, som det också kallas lite snitsigt.
Olympus visade också en prototyp på en annan, kommande MFT-modell. Vi får visserligen inte se den förrän nästa år, men det visar att det satsas på det nya kameraformatet som bygger på Four Thirds-standardens bildsensorformat.
På Photokina var Lumix G1 uppenbarligen mycket populär och det var mycket folk inne i montern för att titta på den och dess 12 megapixlar och kompakta mått (124 x 84 x 45 millimeter). Vikten ligger på 385 gram utan tillbehör.

Panasonics första kamera i Micro Four Thirds-formatet väckte stort intresse.

Panasonic visade en rad tillbehör till G1. Inklusive objektiv och blixtar. Från lilla FL220 – som även ger TTL-blixt på Lumix LX3 – till stora FL50.
Till att börja med finns det två objektiv till G1: kit-objektivet som är en 195 gram lätt zoom (14–45mm f3.5–5.6) samt en telezoom (45–200 mm f4.0–5.6) som väger 380 gram. Båda objektiven går att köpa i ett så kallat dubbelkit. Det ger en sammanlagd räckvidd på 28–400 i en MFT-kamera som G1. Kameran kan för övrigt också använda befintliga objektiv till Four Thirds-formatet med hjälp av en liten adapter.

Nästa år kommer det fler objektiv, som det här platta 20-millimetersibjektivet med ljusstyrka f1.7. Då blir G1 väldigt kompakt och lätt. En vidvinkelzoom sägs också vara på gång, med 7–14 mm f4.0.

Panasonic G1 är ingen spegelreflexkamera. Trots likheterna har den inget spegelhus och därmed inte heller någon spegel som sitter framför slutaren.

I stället har G1 en elektronisk sökare. Sådant är vi alltid skeptiska till, men på G1 har Panasonic lyckats få till en högupplöst sökare (1,44 Mp) som inte hänger efter eller dras med eftersläpningar när man panorerar eller zoomar.

På mässan visade Panasonic också en G-modell med videoinspelning i HD-kvalitet, med två synliga stereomikrofoner på toppen.
Den visades med ett kommande 14–140 mm-objektiv med optisk bildstabilisator – MEGA O.I.S – precis som de övriga zoomobjektiven i MFT-formatet.
Lumix G1 kostar 8 000 kronor när den kommer i slutet av oktober. Vi har redan beställt en för test.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

Kan bli omöjlig att få tag på

Liten, lätt och ljusstark

Kompakt superzoom för fullformat

Får efterlängtade uppdateringar

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

0
Rulla till toppen