Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

15 kamerafynd till jul

Skal du ge bort eller köpa en kamera till dig själv? Här får du 15 rekommendationer av oss.

Av / 2015-12-01 - 16:07
15 kamerafynd till jul

Kameror är populära julklappar. Men det är inte lätt att avgöra vilken man ska köpa, oavsett om den är till tomten själv eller en julklapp till någon annan.

För att göra det lättare för dig har vi samlat 15 kameror som är bra köp, från enkla allväderskameror till avancerade systemkameror.

En allväderskamera är perfekt att ha med sig i alla väder. Den tål en hel del och slutar inte fungera om den dränks i regn eller snö. Och den tar bättre bilder än vad mobilen klarar av.

För dem som gillar kontroll har vi tagit med mer avancerade kompaktkameror, och för dem som ställer höga krav på bildkvalitet har vi naturligtvis även systemkameror med på listan.

Med en systemkamera får man inte bara högre bildkvalitet, utan också utbytbar optik så att man till exempel kan sätta på en telezoom för att komma närmare motivet eller en vidvinkel för att få med hela landskapet.

Här är en video där vår norske chefredaktör Lasse Svendsen berättar mer om de olika kameratyperna:

Följ länkarna för att läsa våra fullständiga tester av kamerorna.

 

Allväderskameror

(Foto: Nikon)
(Foto: Nikon)

2 800 kr: Nikon Coolpix AW130 – Vattentät ner till 30 meter 
Egenskaper: GPS, wifi, 7 bilder/s, 30 m djup, 2,1 m fritt fall, –10 grader

Nikons tuffa kamera kan du ta med dig ner till 30 meters djup. AW130 är blixtsnabb och lätt att använda och perfekt för aktiva människor som behöver en kamera som tål stryk. AW130 har ordentlig vidvinkelzoom från 24 mm till 105 mm brännvidd, inbyggd GPS samt höjd- och djupmätare. Den har också wifi för att dela bilder trådlöst till smartmobiler – och en knack-funktion! Tryck på en knapp på sidan och skaka eller knacka sedan lätt på kameran för att välja inställning.

Läs vårt test.

 

(Foto: Olympus)
(Foto: Olympus)

4 000 kr: Olympus Tough TG-4 – Tuffingen
Egenskaper: GPS, wifi, 15 m djup, 2,1 m fritt fall, –10 grader, 100 kg tryck

Aktiva fotografer som behöver en kamera som är lika bra på land som i vatten bör ta en titt på Olympus tuffaste allväderskamera. Den dyker ner till 15 meter och har wifi för fjärrstyrning och trådlös överföring av bilder, GPS-loggning med höjd, djup och barometer – och den kan dyka ända ner till 45 meter med ett undervattenshus. TG-4 kan även spara bilder som råfiler för bildredigering och har bättre manuell exponeringskontroll än Nikon AW130.

Läs mer här.

 

(Foto: Ricoh)
(Foto: Ricoh)

2 500 kr: Ricoh WG-5 GPS – Pansarkameran
Egenskaper: GPS, 14 m djup, 2,2 m fritt fall, –10 grader, 100 kg tryck

Ricoh-kameran är tuffare än de flesta och ger mycket fin bildkvalitet i bra ljus. Den finns i flera färger och har en unik funktion med små LED-lampor runt linsen som lyser upp motivet. Praktiskt när man tar närbilder. WG-5 har också djupmätare, som visar hur långt under vattnet du är, och är lätt att greppa även med handskar på.

Läs vårt test.

 

Avancerade kompaktkameror

(Foto: Leica)
(Foto: Leica)

10 000 kr: Leica D-Lux – Lyxkameran
Egenskaper: 2,8 Mp elektronisk sökare, wifi, 11 bilder/s, 4K-video, blixtsko, 1/16000 s

Leica-kameran skiljer sig från vanliga kompaktkameror genom att den har 4K-video, ett knivskarpt och ljusstarkt zoomobjektiv med bländarring och en stor elektronisk sökare som gör det till en fest att fotografera. Detta är kameran man ska ha om man vill ha en systemkameras egenskaper men inte behöver utbytbar optik. D-Lux finns även en Panasonic-version i silver som heter Lumix LX100. Leica-versionen säljs med Adobe Lightroom-mjukvara och har ett brett sortiment av tillbehör. En av de bästa kompaktkamerorna där ute.

Läs vårt test (LX100).

 

(Foto: Fujifilm)
(Foto: Fujifilm)

12 000 kr: Fujifilm X100T – Retrokamera
Egenskaper: Hybrid-AF, 2,35-Mp hybridsökare, 6 bilder/s, 1080p/60-video, ND-filter

Med felfri bildkvalitet, stor hybridsökarare, blixtsnabba reaktioner och autofokus är X100T en av de bästa kompaktkamerorna en angelägen fotograf kan hitta idag. Den har fast 35 mm/f2-objektiv men kan använda adaptrar med konverterare som ger bredare vidvinkel eller kortare brännvidd. Fuji-kameran passar perfekt för erfarna fotografer som vill ha full kontroll över exponering och utsnitt.

Läs vårt test.

 

Systemkameror

(Foto: Sony)
(Foto: Sony)

7 000 kr: Sony a6000 – Lyckad ögonblickskamera
Egenskaper: Vridbar skärm, wifi, NFC, 11 bilder/s, hybrid-AF

Sonys lilla a6000 är ett fullblod. Med inbyggd sökare och bra ergonomi är den så användarvänlig att vem som helst kan ta fina bilder med den. Det har klassens överlägset bästa autofokus som ger skarpa bilder varje gång, hög bildhastighet och oklanderlig bildkvalitet. Sony a6000 är rena rama fullträffen. Perfekt komplement till mobilkameran.

Läs vårt test.

 

(Foto: Fujifilm)
(Foto: Fujifilm)

8 000 kr: Fujifilm X-T10 – Mycket mindre, men lika bra
Egenskaper: wifi, NFC, 8 bilder/s, 1/32 000 s slutare, hybrid-AF

Med samma bildkvalitet som toppmodellen är Fujifilms lilla X-T10 en attraktiv systemkamera. Den unika bildsensorn ger en skärpa som inte finns i andra 16 Mp-kameror och tack vare analoga kontroller, inbyggd elektronisk sökare och ett lockande urval av optik är Fujifilm X-T10 en kompetent utmanare till betydligt dyrare systemkameror.

Läs vårt test.

 

(Foto: Panasonic)
(Foto: Panasonic)

6 000 kr: Panasonic Lumix GM5 – Minikameran
Egenskaper: Wifi, 1,16-Mp hybridsökare, 1/16 000 s slutare, 1080/50p/28M-video, pekskärm

Panasonics pyttelilla GM5 är faktiskt en systemkamera. Med inbyggd sökare, pekskärm och utbytbart objektiv är den fortfarande en fullblodskamera, fast en som ryms i fickan. Bildkvaliteten är inte sämre än andra systemkameror eller SLR-kameror i den här prisklassen och passar mycket bra för nybörjare.

Läs vårt test.

 

(Foto: Olympus)
(Foto: Olympus)

5 000 kr: Olympus PEN E-PL7 – Modekameran
Egenskaper: Wifi, Live Guide, 1080/30p-video, pekskärm

Det är sällan som stil och bildkvalitet går så mycket hand i hand som i Olympus läckra Pen-kamera. Nybörjare kan jubla över Live Guide som gör det lättare att justera olika inställningar med fingret på pekskärmen och se resultatet direkt. Med 14 effektfilter kan man få Instagram-effekter på bilderna, som sedan kan överföras trådlöst till mobilen.

Läs mer här.

 

(Foto: Pentax)
(Foto: Pentax)

12 000 kr: Pentax K-3 II – Frostsäker tuffing
Egenskaper: GPS, 8,3 bilder/s, pixel-shift, bildstabilisator, väderskydd, dubbla minneskortplatser

Pentax K-3 II är kanske marknadens billigaste proffskamera. Den är också ovanligt rejält byggd med vädertätningar och stora knappar och rattar som fungerar även med handskar på. Kameran har också något som kallas Pixel Shift som ökar färgdjupet i bilderna, för dem som behöver det. Men bildkvaliteten håller hög klass även utan funktionen och tål att jämföras med mycket dyrare systemkameror.

Läs vårt test.

 

(Foto: Olympus)
(Foto: Olympus)

12 000 kr: Olympus OM-D E-M1 – Uppgraderad favorit
Egenskaper: Wifi, NFC, vridbar pekskärm, inbyggd bildstabilisering, väderskydd, hybrid-autofokus, 10 bilder/s

Att ta med en två år gammal kamera verkar kanske lite konstigt, men en omfattande programuppdatering nyligen har gjort Olympus E-M1 ännu bättre. Nu klarar den tidsintervall i 4K-upplösning, kombinerar digital och fysisk stabilisering i video och slår samman makrofotografering med fokusstapling – och mycket, mycket mer. Olympus flaggskepp har blivit ännu bättre.

Läs vårt test.

 

(Foto: Panasonic)
(Foto: Panasonic)

13 000 kr: Panasonic Lumix GX8 – Stillbilder och video i 4K
Egenskaper: Wifi, NFC, 10 bilder/s, 1/16 000 s slutare, 4-axlars bildstabilisator, vridbar pekskärm, 4K/25-video, 4K-stillbilder, vädertätning

Med äkta 4K-video är GX8 rätt kamera för fotografer som älskar att filma. Tack vare en ny bildsensor är även bildkvaliteten bevarad. Här är det för övrigt inte bara pekskärmen som går att vrida, det gör den stora elektroniska sökaren också. Både amatörer och proffs kommer att känna sig hemma. Ett litet tips: Man kan plocka ut stillbilder ur 4K-filmer.

Läs vårt test.

 

(Foto: Canon)
(Foto: Canon)

18 000 kr: Canon EOS 7D Mark II – Blixtsnabb actionkamera
Egenskaper: GPS, 10 bilder/s, 1/8000 s slutare, hybrid-autofokus, två kortplatser, buffert för 1090 JPEG-bilder

När man ska fotografera något som rör sig snabbt tvingas de flesta kameror ge upp. Inte den här från Canon, som är tillräckligt snabb för att fånga örnens flykt, fokusera på en 1080-volt i halfpipen eller frysa ögonblicket på fotbollsplanen. EOS 7D II passar lika bra till action som till vardagsbilder och ger naturligtvis hög bildkvalitet med utmärkt skärpa i alla situationer.

Läs vårt test.

 

(Foto: Sony)
(Foto: Sony)

19 700 kr: Sony a7 II – Kompakt fullformatkamera
Egenskaper: Wifi, NFC, 5 bilder/s, 5-xlars bildstabilisator, hybrid-autofokus, elektronisk sökare med 2,36 Mp

Stora bildsensorer fångar upp mer ljus och det syns på Sony a7 II:s bildkvalitet. Dessutom är den mycket liten och lätt för att vara en fullformatkamera. Den är inte lika snabb som Canon-kameran, men så är den inte heller gjord för action. Trots blixtsnabb autofokus och bra bildstabilisering. Detta är snarare kameran för de allra mest kräsna, som hellre vill ha hög bildkvalitet än hastighet.

Läs vårt test.

 

(Foto: Nikon)
(Foto: Nikon)

22 000 kr: Nikon D750 – Snabb fullformatkamera
Egenskaper: Wifi, 6,5 bilder/s, högdagerprioriterad ljusmätning, elektronisk bländarkontroll på video, 1230 bilders batteri, två kortplatser

Med relativt bra bildhastighet och snabb autofokus är Nikon D750 något så sällsynt som en fullformatkamera som behärskar action, utan att den kostar 50 000 kr. Vilket de snabbaste proffskamerorna gör. Nikons breda utbud av optik innebär att D750 kan användas till allt möjligt, var som helst och när som helst. Och bildkvaliteten? Absolut toppklass, naturligtvis.

Läs vårt test.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

Kan bli omöjlig att få tag på

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen