Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Förstärkare och DAC från Hegel

I nya H160 får man inbyggd hörlursförstärkare och digitalomvandlare, och omvandlaren HD12 går att använda som förförstärkare.

Av / 2014-09-01 - 15:41
Förstärkare och DAC från Hegel

Med 160 watts effekt, hörlursförstärkare och inbyggd digitalomvandlare kan Hegels senaste H160 vara helt rätt för alla som behöver en allsidig integrerad förstärkare av den högre skolan.

Förstärkaren ersätter H200 och hamnar runt 25 000 kronor. Den lägger sig mittemellan Hegels prisbelönta H80 och toppmodellen H300, men är varken en trimmad H80 eller nedbantad H300.

Rent tekniskt är konstruktionen inte helt olik H300, men H160 har en nyare generation digitalprocessor och förbättrad kretsdesign. Dessutom har den fått en påkostad hörlursförstärkare.

Hegel_H160_01

Resultatet är att den är mer potent än H80 och kan utmana den större H300 (35 000 kr). Vilket en demo hos Hegel avslöjade. En A-B-jämförelse med H160 och de två andra förstärkarna – inkopplade till ett par Magico-golvhögtalare – visade att H160 har märkbart bättre kontroll, större djup och dynamisk kontroll än H80.

Hegel-H-launch
Anders Ertzeid från Hegel med H80, nya H160 och H300 i bakgrunden.

H160 har både analoga och digitala ingångar, men inte wifi eller Bluetooth. Vill man styra musiken trådlöst får man koppla in en Airport Express, Apple TV eller dator till någon av de digitala ingångarna.

Hegel_H160_07

Digitalingångarna på baksidan utgörs av en USB-port, tre optiska och en koaxial ingång. Dessutom finns en ethernet-kontakt för anslutning till nätverket med kabel.

Lägg märke till att den även har en hemmabiokontakt (till vänster sett bakifrån) så at man kan använda förstärkaren till frontkanalerna i en hemmabio.

HD12_artificial_DSD

Skärmen på D/A-omvandlaren HD12 avslöjar att den stöder DSD-filer (DSD64), vilket en del audiofiler föredrar men som inte är särskilt vanligt i dagsläget. Det finns också en riktigt bra hörlursutgång

HD12 lägger sig strax under toppmodellen HD25 och har förförstärkarutgång och går att koppla direkt till ett par aktiva högtalare eller en effektförstärkare. Det går att styra ingång och volym från fjärrkontrollen som ingår.

HD12 kostar 9 000 kronor och ersätter HD11 som vi har testat. Den kommer i september.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Billigare streaming från Auralic

Ny och bättre förstärkare från Cambridge Audio

Goldmund effektförstärkare: Fråga bara inte om priset...

En förstärkare för drömmare

Vinyl sätter nytt rekord

Komplett anläggning i retrostil

Skivspelare med plug and play

Nya råskinn från schweiziska Soulution

När hifi var en livsstil

Något unikt för din skivsamling

Äntligen en prisvärd Roon-streamer!

En DAC i samurajernas fotspår?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen