annonse
annonse
annonse

Första titten på Samsungs nya TV-modeller

Här är vad vi vet hittills om Samsungs kommande 2018-modeller!

Samsung avslöjar ingenting i onödan på årets CES-mässa. De visar visserligen upp lovande koncept och prototyper – inklusive en ny 85-tummare med 8K-upplösning (!), för att inte tala om den 146 tum stora The Wall med mikro-LED-teknik, som båda är några av mässans mest imponerande syner. Däremot har vi inte fått höra mycket hittills om de kommande 2018-årsmodellerna – åtminstone inte ute i mässhallen …

 

85-tums Q9S med 8K-upplösning

Den nya 85-tummaren med 8K-upplösning har som förväntat en imponerande skärpa, man kan gå nära skärmen utan att se någon antydan till pixelmönster. Men kontrasten är ännu mer imponerande. Samsung har en ny, extra finmaskig bakljusteknik som heter Micro Full Array och som ger ett våldsamt stort antal dimbara zoner. Samsung vill inte avslöja exakt hur många zoner det rör sig om, men det officiella antalet är ”högre än 10 000” – mycket fler än vi har sett i någon kommersiell TV-skärm tidigare.

Tiden får utvisa om 85-tummaren med den preliminära beteckningen ”Q9S” släpps på marknaden och vad den i så fall kommer att kosta. Billig blir den inte!”

Annons: Artikeln fortsätter nedan

 

2018 Q9F-demo

Ljud & Bild fick följa med till det bakre rummet där Samsungs ingenjörer lät oss få en liten skymt av årets nya modeller. Vi fick en demo av ett kommande flaggskepp i Q9-serien, sida vid sida med 2017-modellen 65Q9F och toppmodeller från LG (OLED65E7) och Sony (KD-65ZD9). Vi fick inte ta några bilder under demon, men delar med oss våra intryck ändå!

Det första som är uppenbart är att Samsung satsar vidare på QLED-tekniken (LCD-LED med Quantum Dot) som vi känner igen från fjolårets toppmodeller. Nästa, mycket glädjande nyhet är att Samsungs nya toppmodell i Q9-serien får tvättäkta LED-bakljus, med hundratals dimbara zoner. Det ger en mycket exaktare ljusstyrning än i föregångaren 65Q9F som fick nöja sig med vanlig kant-LED. Samsung kan alltså skryta med en riktig highend-modell igen, som de gjorde 2016 med toppmodellen KS9505.

Vi som var på plats under demon fick se filmklipp som utmanade bakbelysningen på värsta tänkbara sätt, men Samsung-skärmen klarade allihop med äran i behåll. Även krävande scener med ljusa föremål på mörk bakgrund såg otroligt bra ut, utan den typiska ”halo-effekt” man ofta ser när bakbelysningen inte är tillräckligt finmaskig. Även Sonys mäktiga flaggskepp ZD9 fick se sig besegrad på det här området.

Vi fick titta på skärmarna i både mörka och ljusa omgivningar och en sak som var påfallande var Samsung-skärmens extremt matta yta. De andra skärmarna hade tydliga spegelbilder av omgivningen men det fanns nästan inga reflektioner från den nya Q9-skärmen – vilket är särskilt praktiskt i vardagsrum med stora fönster.

Den nya Q9-serien tar ett markant kliv uppåt i kontrast jämfört med förra årets Q9, samt har djupare svärta. Färgåtergivningen verkade också otroligt bra utan att vara överdriven. Ljusa naturscener såg väldigt levande ut, med briljanta färger och stark kontrast.

Vi var naturligtvis extra nyfikna på hur Samsung-skärmen skulle stå sig mot LG:s OLED-skärm, som är känd för sin imponerande kontrast och svärta. Vårt första intryck är att Samsung kommer väldigt nära och till och med överträffar OLED-skärmen på en del områden! Svärtan var inte riktigt det ”beckmörker” som vi är vana vid från OLED, men den kom ytterst när och hade bitvis bättre gråtoner i mörka områden. I den andra änden av skalan är det ingen tvekan om att Samsung-skärmen hade mycket mer ljusstyrka. Det gav ett extra tryck i de ljusaste områdena i en rad HDR-klipp.

Eftersom detta var en demo av en ofärdig 2018-modell som jämfördes med konkurrenternas 2017-modeller, är det för tidigt att dra några egentliga slutsatser. Men första intrycken var lovande och vi ser fram emot att få testa den färdiga modellen så fort den är klar!

Samsungs nya Q9-serie lanseras längre fram under 2018, i dagsläget vet vi ingenting om priserna.

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.