Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Förarlös Audi på motorvägen

I somras stängde Audi av en motorväg i Florida för att bevisa att deras förarlösa bil snart är redo för verkligheten.

Av / 2014-08-07 - 16:01
Förarlös Audi på motorvägen

Den tyska biljätten demonstrerade sin förarlösa teknik i en Audi A7 utrustad med en rad sensorer och kameror som sedan körde på en motorväg i uppemot 65 km/h. Bilen kunde starta och stanna på egen hand och undvika andra fordon framifrån och från sidorna.

Testkörningen, som ägde rum på Lee Roy Salmon Expressway i Tampa, gick dock inte helt smärtfritt eftersom bilen stannade två gånger och var tvungen att fixas på grund av att en av sensorerna inte kommunicerade med den elektroniska hjärnan. Trots detta hävdar Audi att tekniken kommer att vara tillgänglig för konsumenter inom fem år.

Testkörningen var den första av sitt slag på den här motorvägen, som är den tionde sträckan i USA som är tillgänglig för testande av detta slag. Audio valde Tampa i Florida för att se hur tekniken uppförde sig i extrem värme.

Audi anser att de helt förarlösa bilarna kan komma någon gång inom de närmaste tjugo åren. Frågan vi då ställer oss är hur det ska gå för alla bilskolor. Och blir det tillåtet att sätta sig i bilen efter en blöt kväll på krogen?

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen