Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Focal uppdaterar Chorus

Instegsserien i Focals hifi-segment, Chorus 700, uppdateras nu i sin helhet med ett nytt utseende och ett "nytt fräscht ljud". 


Av / 2013-06-18 - 13:30
Focal uppdaterar Chorus


P.L.Audio meddelar att det nu är dags för en, som man säger, mycket efterlängtad uppdatering ifrån Focal. Instegsserien i hifi-segmentet, Chorus 700, uppdateras med nytt utseende och ”nytt fräscht ljud”. 
 

Den tydligaste visuella förändringen utöver nya finishval är att ”V-formen” på frontskyddet är borta. Utöver den nya fronten så har vinklingen av lådan fått mjukare linjer. Lådan är fortfarande vinklad så att sidoväggarna inte är parallella, men kanten som uppstår av vinklingen är inte skarp utan nu istället svagt rundad.

 Samtliga modeller är också något grundare vilket gör dem lite mer smidiga i utformningen.

De tre finishvalen är black, walnut och rosewood. P.L.Audio kommer att lagerföra black och troligtvis även walnut. Rosewood är främst framtagen för den nordamerikanska marknaden. Till skillnad från walnut och rosewood som är vinylfinish, så är black en blanklackad finish med ett läderliknande material på toppen av högtalaren. 
Denna finish kostar något mer (c:a 10%) men, säger Tobbe från P.L.Audio, den är fantastiskt snygg och oerhört prisvärd bara på grund av den höga finishkvaliteten.

Ljudmässigt handlar det om en helt ny diskant – TNV2. Från Utopia serien hämtade man ett helt nytt upphängningsmaterial, ett ”Memory Foam” vid namn Poron med egenskaper i form av en konstant stabilitet över extremt långa tidsperioder även i de mest stressade miljöer. 

Denna stabilitet tillsammans med den mycket låga massan ger diskantelementet en förbättrad linjäritet med sänkta distortionsvärde upp till hälften över frekvensområdet mellan 2-4kHz, ett område där örat är speciellt känsligt. 

Ljudet sägs bli mer avslappnat och mjukt med en ökad detaljrikedom och en precis soundstage.

På woofersidan är det fortfarande den kända Polyglas-konen som gäller. Polyglas är i grunden ett cellulosamaterial (papp) som beläggs med mikroskopiska glas-sfärer under väldigt hög värme. Processen kombinerar pappets fina dämpförmåga med glasets styvhet. Polyglaselementet är styvare än kevlar.

En ytterligare rad genomtänkta förändringar gör Chorus 700 serien spännande. Den viktiga designen har förfinats av samma designföretag som ritat Utopia seriens vackra linjer och man har hittat en riktigt läcker finish i black med lack och läder.

 Rent ljudmässigt säger man att man fått fram ett luftigt och avslappnat ljud där basen får ta precis lagom plats.

Chorus 700: 726 12.000 kr i black, 11.000 kr i walnut. 716 10.000 kr / 9.000 kr. 714 8.200 kr / 7.200 kr. 706 5.000 kr / 4.500 kr, 705 4.200kr/3.600kr, CC700 3.600 / 3.200kr (/st), SR700 5.500kr

www.plaudio.com

 

 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen