Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Avatar-uppföljare får 48 bildrutor i sekunden

James Cameron gör som Peter Jackson och hans Hobbit-filmer.

Av / 2014-12-15 - 12:51
Avatar-uppföljare får 48 bildrutor i sekunden

Nästan alla Hollywood-filmer filmas med 24 bildrutor i sekunden. Det är en standard som har hängt med ända sedan 1926, när filmrullar och kameror kostade en förmögenhet. 24 bildrutor i sekunden anses vara den lägsta uppdateringsfrekvensen som går att använda utan att ögat tycker att filmen känns för onaturlig och jobbig att titta på. Fördelen med låg uppdateringshastighet är man får plats med mer plats på rullen, nackdelen är att panoreringar kan upplevas som hackiga.

På senare tid har man därför börjat experimentera med dubbelt så hög hastighet: 48 bildrutor i sekunden. Då minskar nämligen hackiga rörelser och oskärpa, vilket fick Peter Jackson att välja formatet när han filmade sin Hobbit-trilogi.

Nu är det James Camerons tur. Han har alltid hävdat att han velat filma uppföljarna till Avatar i högre frekvens än 24 fps (frames per second) och ett tag var det tal om så mycket som 60 fps. Cameron berättade för Empire att det var för anpassa sig till hushållen, eftersom 60 fps är mer kompatibelt med amerikanska TV-apparater. Men nu har han alltså bestämt sig för att använda 48 fps, så att han kan använda bioutrustning som redan finns i stället för att använda experimentell utrustning eller utveckla helt ny.

Under alla omständigheter kan vi nog räkna med ett par visuella mästerverk när de nya Avatar-filmerna dyker upp på vita duken!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gängkriget fortsätter

Vill tillbaka i sadeln!

Högerextrem valmanipulation!

Se Robert Downey Jr. i en ny spionserie!

Premiär igår!

Yellowstone lever!

Kommande höjdpunkter på Netflix!

Hel-MAX?

Se trailern!

Premiär idag!

Känslorna är tillbaka!

Netflix slår tillbaka!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen