Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

En närmare titt på Samsungs nya flaggskepp

Större, tjockare och tyngre än sin föregångare. Och med lite för många nya funktioner som vi har sett förut. Är Samsung Galaxy S5 en besvikelse?

Av / 2014-02-25 - 10:15
En närmare titt på Samsungs nya flaggskepp

5 963 personer. Så många gäster hade Samsung bjudit in till lanseringen av ”The Next Galaxy” som ägde rum i Centre de Convencions Internacional de Barcelona i samband med Mobile World Congress. Riktigt så många var vi inte, men ungefär 3 000 personer, inklusive hundratals journalister från hela världen, hade nog kommit.

Framför de stängda dörrarna till den kongresshallen, där pressen ivrigt väntade på att bli insläppta, utspelade sig scener som snarare påminde om tonårsflickor som väntar på en Justin Bieber-konsert än något man förväntade sig att få se på en lansering av en mobiltelefon.

DSC00594-kopi
Åtskilliga tusen människor hade samlats i Centre de Convencions Internacional de Barcelona för att vara med på introduktionen av Samsung Galaxy S5.

Och det blev inte direkt bättre när dörrarna äntligen slogs upp och vi alla vällde in för att få en plats så nära scenen som möjligt. Samsung hade till och med hyrt in en hel symfoniorkester för att värma upp oss, medan vi väntade på kvällens huvudnummer. Här var det minsann ingen som sparat på krutet. Och när högste chefen för Samsungs mobildivision, J.K. Shin, kom in på scenen möttes han av applåder som om han vore en rockstjärna

http://vimeo.com/87520268
Galaxy S5 lanseras av J.K. Shin på Mobile World Congress 2014.

Så kom då det alla väntade på. Introduktionen av det nya vidundret Samsung Galaxy S5. Själva lanseringen har vi redan berättat om, så den hoppar vi över här och spolar i stället fram till när dörrarna slogs upp till området där vi fick pilla på och leka med de nya produkterna.

DSC00658-kopi
Den nya startskärmen på Galaxy S5: My Magazine.

DSC00663-kopi
Framifrån ser S5 ut precis som S4.

För även om Samsung började presentationen med att lova att man hade lyssnat på användarna som ”inte ville ha teknik som får ögonen att ploppa ut ur skallen” så finns det gott om nya funktioner i det nya flaggskeppet. Blixtsnabb autofokus, bättre HDR och en möjlighet att ändra fokus efter bilden är tagen, är några av kameranyheterna. Därtill kommer diverse nätverksfunktioner som bland annat ska ge extremt snabba nedladdningar av stora mängder data. Och en funktion som heter Ultra Power Saving Mode, som stänger av alla telefonfunktioner utom de mest grundläggande så att strömmen räcker i upp till 24 timmar, även om det bara finns några få procent laddning kvar i batteriet.

DSC00666-kopi
Med Kids Mode kan mor och far skapa ett speciellt område för barn i telefonen.

Och så har telefonen fått en fingeravtrycksläsare precis som ärkerivalen, Apple iPhone 5S, även om Samsungs variant mer fungerar i stil med den som sitter på baksidan av HTC One Max, vilket innebär att man ska dra med fingret över den för att fingeravtrycket ska registreras.

Vad iPhone 5 däremot inte har – och ingen annan telefon heller, för den delen – är en pulsmätare, vilket är precis vad Galaxy S5 har på baksidan strax under kameran.

DSC00687-kopi
Det är ingen blixt som sitter under kameran, utan en skanner som registrerar hjärtrytmen.

Med andra ord har Samsung alltså trots allt, precis som vanligt, proppat den senaste medlemmen av Galaxy-familjen full med så många funktioner och finesser att det är för tidigt att säga om de verkligen kommer att användas, om de fungerar eller om de överhuvudtaget behövs.

DSC00679-kopi
Samsung Galaxy S5 har 16 Mp-kamera och en rad nya kamerfunktioner.

Sådana tankar snurrade i huvudet på oss när vi fick tag i vårt första tvättäkta exemplar av Galaxy S5. Men när vi väl stod där med den nya telefonen i handen så slogs vi omedelbart av hur mycket den liknar sin föregångare. Bortsett från att den är större, tyngre och tjockare. Och så har skärmen blivit större, utan att upplösningen ändrats. 145 gram väger S5, medan föregångaren med sina 130 gram var en smula lättare att bära runt på. Och 0,2 mm tjockare än Galaxy S4 är nykomlingen också med sina 8,1 mm. Men visst, inget av detta är någon katastrof, och faktum är att den största förändringen är den nya designen som gör att Galaxy S5 är mer behagligt att hålla i handen. Om det verkligen är tal om en modern ”glam look”, som Samsung kallar det, överlåter vi åt folk som förstår sig på sådant att avgöra. Vi är bara glada att S5 inte känns lika billig och plastig som flera av dess föregångare.

DSC00667-kopi
Det organiska naturkoncept som Samsung lanserade med S III har försvunnit. S5 ska påminna om skinande kristaller och det nya konceptet återfinns på låsskärmen.

Men tillbaka till funktionerna. Där och då hade vi svårt att skaffa oss en uppfattning om alla de nya möjligheterna, så därför visar bara bilderna i detta lilla reportage sådant som vi kunde se med blotta ögat. Till exempel den nya startskärmen, My Magazine, som påminner om HTC Ones BlinkFeed. Eller nya Kids Mode, som är en speciell barnsektion inuti telefonen som föräldrar kan skapa åt sina barn.

DSC00674-kopi
Nya versionen av S Health kan bland annat samarbeta med Samsungs Galaxy Gear-produkter, till exempel Gear Fit, som är Samsungs variant av ett smart armband.

Bilderna säger en sak, men tankarna vandrar sina egna vägar och det var först ett par timmar efter lanseringen, som sannerligen var överväldigande, som vi kunde börja tänka på ditt och datt. Som till exempel att startskärmen (som nämnts ovan) påminner ganska så mycket om HTC:s Blinkfeed. Och att vi redan har sett Kids Mode när vi testade Windows Phone 8X från HTC. Och så är det fingeravtrycksläsaren som kan användas till mobilbetalningar. Det har vi sett i iPhone 5S. Sony var först med vatten- och dammtåliga telefoner med Xperia Z och Z1, och de allra flesta av Samsungs ”nya” kamerafunktioner har vi också stött på i andra sammanhang. Galaxy S5 kommer med andra ord inte att kunna lära Nokia Lumia 1020 särskilt många nya trick.

DSC00669-kopi
Man får leta noga bland de förinstallerade apparna för att hitta nyheterna i Galaxy S5. Men bland annat S Health (raden längst ned) har helt nya möjligheter.

Och i det läget är vi nu. Den första magkänslan känns fortfarande rätt, när vi har haft tid att smälta intrycken en smula. Samsung Galaxy S5 är en produkt som har låtit sig inspireras (så har vi uttryckt oss diplomatiskt) mycket av alla konkurrenter. Och nu finns allting samlat i en och samma telefon.

Det kan mycket väl sluta med att vi efter att ha testat telefonen kommer fram till att Samsung Galaxy S5 faktiskt är marknadens bästa smartmobil. Men just nu känner vi oss en smula överkörda och har svårt att få pulsen att stiga. Inte ens om vi provar hjärtrytmsskannern på baksidan av Galaxy S5. Och den har Samsung faktiskt kommit på helt själva!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Håll koll på din hälsa

Smartaste kylskåpet vi sett

Stadsbil på el

Radion som aldrig tar slut

En TV du kan titta på – och igenom

Trådlösa proppar med förlustfritt CD-ljud

Billigare än så får du inte 150 tum

Glöm 85" nu är det 98" som gäller

JBL:s soundbar-högtalare blir något extra

Här är Sennheiser Ambeo Plus – och vi har hört den

Kolla in LG:s 97-tums OLED!

IFA-nyheter från Samsung

0
Rulla till toppen