annonse
annonse

H190 ersätter den uppskattade H160 och har nätverksstyrning och ”mycket bättre ljud”. Och för första gången: Spotify Connect.

annonse

Den har varit på gång ett bra tag, men nu får H160 äntligen en efterträdare: Hegel H190.

Läs också: Vi testar Hegel H90 – referensförstärkaren du har råd med

När Hegel lanserade den integrerade förstärkaren Röst förra året så var den definitivt en cool produkt. En väldigt bra förstärkare i ett smalt skal som gick att styras via nätverk och som hade ny och bättre förstärkarteknik än den äldre H160-modellen. Röst låter på många sätt bättre än H160, den har bättre baskontroll och bättre upplösning längre upp, tack vare den helt nya SoundEngine 2-tekniken som med hjälp av en ”feed forward-princip” markant reducerar musiksignalens dynamiska förvrängning. Även om förstärkaren har lägre effekt så har den bättre kontroll över stora och tungdrivna högtalare – så länge man inte spelar på högre ljudnivåer än den klarar av. Då har H160 fortfarande ett hörsprång med sina 2 x 150 watt mot Rösts 2 x 75. Det är förmodligen därför som jag personligen fortfarande har en förkärlek för H160.

Hegel H190 har samma display och påkostade hörlursuttag som sin mindre kusin Röst. Foto: Hegel

Hegel H190 har samma display och påkostade hörlursuttag som sin mindre kusin Röst. Foto: Hegel

 

En sak som orsakar förvirring bland kunderna är att de två förstärkarna kostar nästan lika mycket. Röst kostar 20 000 kronor och H160 kostar 25 000 (men säljs faktiskt för 20 000 kronor i vissa butiker just nu). Så vilken ska man välja? Och varför kostar H160 mer när Röst faktiskt är bättre i de flesta discipliner?

Läs också: Vi testar Hegel HD30 – DAC i världsklass

Det har som sagt legat i luften ett tag att H160 var mogen för en uppgradering. Kanske till och med bli utbytt helt och hållet. Och mycket riktigt. Säg hej till H190.

Utseendet påminner om H160 och effekten är densamma, 2 x 150 watt i 8 ohm. Men det är ungefär det enda som är sig likt.

Foto: Hegel

Foto: Hegel

 

Mycket Röst
Hegel har hämtat mycket av tekniken i H190 från Röst. Och då menar vi inte bara den behagliga displayen med punktgrafik, utan förförstärkardelen och hörlursuttaget som Hegel har jobbat mycket med. Och förmågan att styra förstärkaren över nätverk tack vare IP-kontroll. Och precis som röst har H190 fått den nya SoundEngine 2-tekniken för att låta ännu renare.

Mest helt nytt
Vad som är intressant är hur H190 skiljer sig från både Röst och H160. För det första är den inbyggda strömningsplattformen helt ny. Precis som i Röst kan den strömma musik via nätverk, både med AirPlay och DLNA, men enligt Hegel är överförings- och processorkvaliteten förbättrad för att ge ännu bättre ljud. En glad nyhet är dessutom att Spotify Connect kommer med en framtida mjukvaruuppdatering. Tungt! Vi hoppas att även AirPlay 2 ska tillkomma så småningom, vilket skulle ge H190 multiroom-funktion för Apple-användare.

Digitalomvandlingen
Den inbyggda digitalomvandlaren är också uppgraderad jämfört med Röst och H160, som båda har samma DAC med 24 bit/96 kHz-upplösning. H190 har fått H360:s digitalomvandlare, som stöder filer upp till 192 kHz. Men till skillnad från storebror klarar inte H190 DSD-filer och den kan inte heller avkoda MQA-musikformatet på egen hand. Hegel säger att det beror på att den tekniken är relativt kostsam och skulle ha påverkat budgeten för andra delar av konstruktionen. Med andra ord: förstärkaren skulle ha fått sämre prestanda för att få stöd för relativt smala musikformat.

Extrem baskontroll
Det som ger Röst den strålande baskontrollen är dämpfaktorn på mer än 2 000:1. Det ska jämföras med en bransch där mer än 150:1 betraktas som ganska så mycket. Och H190 har en dämpfaktor på mer än 4 000:1. Det betyder att den lär kunna hålla koll på de största och svåraste högtalarna, med god marginal.

H190 kan lämna mer än 50 procent mer ström än H160, trots att de har samma effekt. ”Med andra ord kan jag sitta och njuta av H190 och ett par KEF Blade 2 utan att känna att det saknas kraft”, säger Hegels marknadschef Anders Ertzeid.

Under 2018 kommer H190 även i vitt. Foto: Hegel

Under 2018 kommer H190 även i vitt. Foto: Hegel

 

Förutom en dynamisk och väldefinierad basrespons utlovas en mjukare men ändå ytterst detaljerad återgivning av övertonregistret, tack vare en helt ny kretslayout för transistorerna i effektförstärkardelens ingångssteg.

Justerbara ingångar
Alla ingångar kan konfigureras individuellt på H190. Vilken som helst kan ställas in så att den har fast eller variabel volym, till exempel om man vill använda förstärkaren med en hemmabioprocessor eller en eller flera mediespelare med variabel volym. Det går att ange en maxnivå och vilken nivå förstärkaren startar på när man sätter på den. Käckt för de som har klåfingriga småbarn hemma!

Linjutgångarna på baksidan finns med både variabel och fast ljudnivå. Variabel till subwoofer eller extern effektförstärkare, fast till en extern hörlursförstärkare eller om man vill dra kablar till ett annat rum och en separat förstärkare.

Pris och tillgänglighet
Hegel H190 finns till en början i svart utförande, i vår/sommar nästa år kommer den även i vitt. Priset blir 30 000 kronor och förstärkaren dyker upp i butikerna under november.

Les också:

Se så liten den är

Hemmabio i bakfickan? Javisst. Sonys platta projektor är så liten och bärbar att den kan tas med vart som helst.

Stor Harry Potter Tävling

Ljud & Bild ger dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.

Nu är McIntosh billigaste här

MT-2 är McIntoshs billigaste skivspelare. Fast det är klart, allt är relativt.

4K-projektor till vardagsrummet

BenQ TK800 utlovar ”stora 4K-upplevelser i alla vardagsrum” med en ljusstyrka på 3 000 lumen.

Allt om Samsungs TV-modeller 2018

Samsung lanserar ett brett spektrum av intressanta TV-apparater i år, och den avancerade QLED-serien utökas med flera nya modeller.

Schweizisk highend light

Förstärkarna från Soulution blev snabbt en favorit hos recensenterna, nu kommer den billigaste modellen hittills. Fast billig är den inte.

Kameraglasögon läser för blinda

OrCam MyEye är en kamera som tar bilder av text och läser upp den högt.

Asus droppar ramarna

Asus släpper två Zenfone 5:or där skärmen täcker nästan hela mobilen.

Bättre trådlöst ljud från Dynaudio

Den kritikerrosade Xeo-högtalarserien kommer i nya versioner med ännu bättre ljud och inbyggt Bluetooth.

Hands on: Sony MWC XZ2 och XZ2 Compact

Vi har pillat på Sonys nya mobiler

Matebook X Pro

Huawei inleder årets mobilmässa med att släppa en ny laptop.

Nokia lanserar fem nya mobiler

Nokia vill återvända som en viktig aktör på mobilmarknaden och satsar därför tungt på MWC-mässan med hela fem nya telefoner.

På forsidan nu

4 Gaming-tangentbord

Gaming är hett och tillbehör till spel säljer som glass i solsken. Vi har nyligen testat spelmöss, spelhörlurar och spelmonitorer....

Crooked House: Trååååkig Agatha Christie

Av omslaget att döma skulle man kunna tro att vi borde förbereda oss för en skräckfilm om ett hemsökt slott....

Jabra Elite 65T

Sedan Apple släppte sina AirPods i december 2016 har det hänt mycket och många konkurrenter har hunnit ut på marknaden...

Sony Xperia XZ2

Förra årets Xperia XZ1 var en mer sansad version av den helt galna Xperia XZ Premium, med en mer normalstor...

The Big Sick: Charmig kulturkrock

Kumail (Kumail Nanjiani) är andra generationen pakistansk invandrare i USA. Hans föräldrar har tagit med sig religionen, sederna och kulturen...

annonse
annonse
annonse
annonse
x

TÄVLING!

Nu släpps en av tidernas mest framgångsrika
filmserier på 4K UHD Blu-ray: Harry Potter 1-7B.

Delta i tävlingen

I samarbete med Fox/Paramount ger Ljud & Bild dig chansen att vinna alla de 8 nya filmerna på Blu-ray/4K UHD.