Dolby Atmos i hemmabion

Just när vi trodde att fem eller sju högtalare plus en subbas var mer än tillräckligt för att få bioljud i vardagsrummet, avslöjar ljudguruerna på Dolby Laboratories sina nya planer för våra hemmabioanläggningar.

Ända sedan den första Star Wars-filmen fick publiken att häpna med banbrytande surroundljud 1977 har Dolby-koncernen haft en stor roll inom det mesta som händer inom film- och bioljud. I och med introduktionen av DVD och Blu-ray har de också tagit sig in på hemmamarknaden med hjälp av ljudformatet Dolby Digital.

DolbyAtmos-hepinews

I biobranschen är det viktigt att förnya sig om man ska locka till sig kunder. För två år sedan lanserade Dolby därför Atmos, ett tredimensionellt ljudformat där ljudet kommer framifrån, från sidan och bakifrån – och ovanför huvudet på publiken med hjälp av särskilda höjdkanaler. En biograf med Dolby Atmos kan ha uppemot 64 högtalare runtom i salongen och låter ljudteknikerna placera ljudeffekterna mycket exaktare än förut. Tanken är helt enkelt att innesluta dig i en perfekt bubbla av ljud!

Takhögtalarna – eller ”voice of God”-högtalarna som de också kallas – har till uppgift att ge filmljudet ett höjdperspektiv. Tekniken används redan i filmer som Brave, Hobbit, Star Trek: Into Dark­ness, Gravity och Godzilla, för att bara nämna några, och bidrar tveklöst till att ge filmljudet en extra dimension.

Från 64 till 128 kanaler
Avancerad bioteknik har en förmåga att hamna i hemmabion för eller senare, men den här gången går det fortare än vi kunde ana: hemversionen av Atmos introduceras i nya hemmabioförstärkare redan i år, och nya Blu-ray-filmer med Atmos-ljudspår blir tillgängliga i höst.

Hemversionen av Atmos har av naturliga skäl skalats ner ”en smula” i förhållande till vad vi kan uppleva i biosalongen. Dolby har inga ambitioner att försöka få oss att stoppa in 64 högtalare i vardagsrummet i första taget! För att göra det enklare att uppgradera till Atmos har Dolby utgått från dagens välkända 5.1/7.1-system och sedan lagt till två eller fyra högtalare som extra höjdkanaler.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Detta behöver du för att få Dolby Atmos-ljud hemma

• En Blu-ray-film med Atmos-ljud
• En Atmos-kompatibel Blu-ray-spelare
• En Atmos-kompatibel hemmabioförstärkare
• Ett 5.1- eller 7.1-högtalarsystem
• Två eller fyra extra höjdhögtalare

Dagens Blu-ray-spelare sägs vara kompatibla med Atmos-formatet, som är en vidareutveckling av Dolbys TruHD-format. Du kan alltså använda din nuvarande Blu-ray-spelare. Däremot behöver du en ny hemmabioförstärkare som kan avkoda och återge Atmos-ljudspåret, samt driva alla högtalare som behövs.

Du kommer naturligtvis att behöva fler högtalare, eller så får du flytta runt dem du redan har. För att ge rätt höjdperspektiv ska höjdkanalerna helst sitta i taket, alternativt rakt ovanför dina nuvarande högtalare, längst fram och längst bak i rummet.

Här är en översikt över möjliga Atmos-konfigurationer
5_1-layout-in-ceiling-height-speakers
Atmos 5.1.2: Ett traditionellt 5.1-system med höger/vänster fram, center och två bakhögtalare, samt två Atmos-höjdkanaler. Den här konfigurationen fungerar bra i anläggningar där vanligt 7.1-ljud är svårt att få plats med.

umxyjd7bxzbitkf20bjc
Atmos 5.1.4: Som ovan men med fyra Atmos-höjdkanaler. Observera att det behövs en mer avancerad hemmabioförstärkare för att driva fyra Atmos-högtalare.

7_1-layout-one-pair-in-ceiling-height-speakers
Atmos 7.1.2: Ett traditionellt 7.1-system med höger/vänster fram, center och fyra bakhögtalare, samt två Atmos-höjdkanaler.

dolby-atmos-surround-diagram-700
Atmos 7.1.4: Som ovan, men sammanlagt fyra Atmos-höjdkanaler. Sammanlagt elva kanaler (plus subbas) och den mest omfattande Atmos-konfigurationen för hemmabruk. Observera att det behövs en mer avancerad hemmabioförstärkare för att driva fyra Atmos-högtalare.

Nya Atmos-högtalare
qtf5mhmxshgmbuuldmje

030

Dolby har licensierat Atmos-tekniken till en rad tillverkare. Bland annat till Onkyo som lanserat kompakta ”höjdhögtalare” och till Pioneer som har utvecklat egna front- och surroundhögtalare med integrerade ”höjdkanaler” på toppen.

SP-EBS73-LR_large

Flera tillverkare meddelar också att de arbetar med nya satellithögtalare som är speciellt utvecklade för Atmos-formatet. Du behöver alltså inte byta ut dina nuvarande högtalare – det räcker med att köpa till ett par extra höjdkanaler.

Nya hemmabioförstärkare med Atmos-avkodning
Yamaha-Aventage-RX-A3040

En hemmabioförstärkare som stöder formatet är också ett krav, och flera tillverkare inklusive Onkyo, Pioneer, Yamaha, Denon och Marantz lanserar receivrar i höst som antingen får Atmos från början eller kan uppgraderas. En firmware-uppdatering är också tillgänglig till några få befintliga modeller. De billigaste modellerna kan driva två Atmos-kanaler och de mer avancerade förstärkarna driver fyra.

En sak är säker: du kommer att läsa och höra mycket mer om Atmos under hösten, och det kan vara värt att göra ett besök på bio för att höra vad det spännande ljudformatet klarar av. Sedan återstår det att testa om hemmaversionen låter lika imponerande!

Vad är Dolby Atmos?
image

Bioversionen av Atmos handlar om mer än att bara montera upp några fler högtalare i taket. Det är ett ytterst sofistikerat ljudspår med upp till 128 individuella ljudkanaler, varav 64 högtalare kan drivas samtidigt. Men det betyder inte att ljudteknikerna i filmstudion sitter med 64 högtalare! Atmos-tekniken går att skala om för små och stora biosallonger och det är därför som Dolby hävdar att samma ljudupplevelse går att flytta hem till vardagsrummet.

image2

Ett typiskt Dolby Atmos-ljudspår består av flera lager: musik, bakgrundsljud och ambiens (kallas även ”audio bed”) utgör ljudbildens grund. Dynamiska ljudeffekter (till exempel en helikopter som flyger över huvudet på publiken) är däremot så kallat ”objektbaserade” och kan göras betydligt mer riktningsbestämda än tidigare. I stället för att panorera gradvis från j höger till vänster kan ljudteknikern ge varje föremål exakta längd-, bred- och höjdkoordinater som anger var ljudet befinner sig och i vilken riktning det rör sig.

Skjermbilde-2014-08-22-kl.-11.41.01-460x119
En Dolby Atmos-ljudmix består av musik/bakgrundsljud, objektljud och metadata som anger hur objekten rör sig.

Denna 3D-information ligger med som metadata på den digitala filmskivan som spelas på biografen, och används för att mixa och skala ljudet exakt efter antalet högtalare i biosalongen. Allt detta gör det möjligt att få en mycket mer exakt placering av ljudeffekter, mer sömlösa panoreringar och inte minst ett bättre ljud i varje sittplats. Kort och gott: en mer realistisk filmupplevelse!

Vill du veta mer? Läs mer om på Dolbys sidor:

http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/dolby-atmos-specifications.pdf
http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/authoring-for-dolby-atmos-cinema-sound-manual.pdf
http://www.dolby.com/us/en/technologies/dolby-atmos/dolby-atmos-next-generation-audio-for-cinema-white-paper.pdf

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.

Recension
Venom

Fisk på torra land!

Tom Hardy korsad med vrålande och gläfsande alien blir varken fågel eller fisk.