annons
annons

Radio

Döden nalkas för FM?

I regeringens senaste proposition om public service föreslås en släckning av FM-nätet om nio år.

På SvD Näringslivs nätupplaga har man undersökt regeringens senaste förslag kring villkoren för public service den kommande 5-årsperioden, som lades fram igår. Ett förslag i propositionen är att det analoga radionätet avvecklas och ersätts av en digitalt marksänd radio.

Planen är är att FM-nätet släcks om nio år. Men, en släckning av FM-nätet betyder också att de uppskattningsvis 20 miljoner analoga mottagare som finns i landet idag blir oanvändbara. SvD har talat med  Martin Persson, kansliråd på kulturdepartementet, som bekräftar detta. Det uppvägs dock enligt propositionen bland annat av att lyssnarna får tillgång till fler rikstäckande radiokanaler.

I Sverige har man under många år hattat fram och tillbaka med digitala sändningar, hittills har det mest handlat om provsändningar inom vissa områden, men dessa sändningar har inte fått någon större genomslagskraft.  I länder som Norge och Storbritannien har digitalsändningarna fått bättre fäste, men där har man också betydligt större täckning med sina sändningar. Även Danmark är rätt väl utbyggt numera.

Det betyder att vi säkerligen får lägga mer energi på att se på DAB-mottagare framöver. Man räknar också med att i och med fler länder går över till DAB kommer priserna på mottagarna också att sjunka. Här menar vi att man inte riktigt har följt med, det är inte synnerligt dyrt att skaffa en DAB-apparat i de länder där det sänds och mängder med receivrar har också sådana inbyggda. Problemet har snarare varit att det inte funnits något egentligt incitament till att investera i en digital radioapparat när det varit både regionalt och sparsamt med sändningarna.

 

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-