annons
annons

Teknik

Snart kan vi titta på månen i virtual reality!

Månroboten Andy är utrustad med en 3D-kamera och fjärrstyrs från jorden med Oculus Rift.

Ett forskarlag på Carnegie Mellon University i Pittsburg, USA har konstruerat roboten Andy, som ska skicka video från månen tillbaka till jorden. På roboten sitter en 3D-kamera och allting styrs av användaren på jorden som har på sig en Oculus Rift-headset.

”Visionen var enkel: låt alla på jorden få uppleva månen direkt genom en robots ögon”, säger ledaren för forskarna, Daniel Shafrir, från Carnegy Mellon till BBC News. ”Vi skulle inte bara åka till månen. Vi skulle ta med oss månen tillbaka.”

”Tänk dig känslan av att titta dig omkring och se stenar och kratrar som är miljarder år gamla. Vrid huvudet åt höger och titta ut mot den mörka enorma världsrymden. Vrid huvudet åt vänster och titta på ditt hem, jorden.”

Ännu så länge är det bara föraren av månroboten som kan se genom dess ”ögon”. Planen är dock att utöka projektet så att alla kan få uppleva det. Så småningom hoppas forskarna kunna skicka ”hundratals robotar till månen”. Och att skolor i framtiden kommer att ha ett Oculus-headset i varje klassrum så att barn och ungdomar kan få se månen på samma sätt som hittills bara 12 personer har kunnat göra. 

30 miljoner dollar
Projektet tävlar med 17 andra om Google Lunar XPrize, ett stipendium på 30 miljoner dollar som delas ut till det första forskarteamet som landar en robot på månen, kör den 500 meter och strömmar video från dess yta.

Group-After-Test-Photo
Forskarlaget som ligger bakom månroboten Andy. Med deras hjälp ska vi kunna uppleva månens yta genom virtual reality och Oculus Rift. 

Här är en video som berättar mer om projektet. 

Källa: popsci.com

Alla bilder kommer från Carnegie Mellon University, Pittsburgh, USA.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-