annons
annons

Teknik

Så ser ljudvågor ut

Ljud är vågformade svängningar i luften. Men hur ser det ut när man sätter vatten i svängning? Titta på subbasen som leker med vatten.

Hur ser ljudet ut egentligen? Vi vet att ljudet fungerar som svängningar, men det är ändå svårt att föreställa sig att luften i rummet faktiskt rör sig i takt med musiken.

soundexperiment2-460x248

YouTube-vetenskapskanalen Brusspub har gjort den här videon som gör ljudvågorna synliga för blotta ögat. Genom att tejpa fast en slang framför en subbas som spelar en 24 Hz baston sätts vattnet inuti slangen i rörelse. Och svängningen fortsätter när vattnet kommer ut ur slangen!

På videon syns tydligt att vattnet lämnar slangen med svängningar, och strålen ser ut som om den frusit i luften. När man ändrar frekvensen till 25 Hz rör sig vågen sakta nedåt, och en lägre frekvens får det att se ut som om vattnet sakta sugs tillbaka in i slangen. Detta är dock en illusion som beror på stroboskopeffekten. Eftersom videon är filmad med 24 bilder i sekunden så ser en våg med samma frekvens ut att vara frusen i luften.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-