annons
annons

Teknik

Här är världens svartaste material

Så svart att du inte kan se det.

Forskare har skapat materialet ”Vantablack” som är så svart att man inte kan se det med blotta ögat. På samma sätt som ett svart hål i rymden går det bara att se det genom att observera föremål runtomkring.

Vantablack absorberar nämligen 99,965 procent av allt synligt ljus som träffar det. Materialet består av ett tunt lager med tätt sammanflätade nanorör av kol som forskare på ett mystiskt sätt har fått att växa på aluminiumfolie! Nanorören är för övrigt pyttesmå flagor av kol, bara en atom tjocka, som rullats ihop. Varje rör är en 10 000-del av ett hårstrå! Ordet ”vanta” är för övrigt en förkortning av ”Vertically aligned carbon nanotube arrays”.

När ljuset träffar Vantablack reflekteras det inte utan fångas upp och leds bort mellan rören, för att till sist omvandlas till värme.

Det finns inget svartare på hela jorden. Till och med NASAs ”Super Black”, som har en etsad legering av nickel och fosfor, får se sig besegrat av Vantablack.

Militärt bruk
Det är engelska Surrey NanoSystems som ligger bakom den svarta färgen, och man föreställer sig att den kan bli populär i militära sammanhang.

Stridsvagnar och flygplan som kör runt mitt i natten blir inte lätta att få en skymt av. Och ser du en Vantablack-målad stridsvagn mitt på dagen så inser du inte vad det är förrän det är för sent, eftersom den bara ser ut som en två dimensionell, kolsvart fläck.

Rymdfart
Men det är inte så svårt att tänka sig att färgen också skulle kunna göra stor nytta inom rymdtekniken. Hubble-teleskopet skulle till exempel kunna se ännu längre ut i världsrymden om insidan var klädd med Vantablack i stället för nuvarande Aeroglaze Z306, som reflekterar närmare fem procent av ljuset i stället för Vantablacks 0,035 procent. Ströljus är nämligen ett stort hinder när man ska observera svagt lysande stjärnor.

Hemelektronik
Av samma skäl skulle man tjäna på att använda Vantablack inuti optiken till foto- och videokameror för att kunna ta bra bilder inomhus. Och tänk dig en Vantablack-behandlad-projektor, helt utan ströljus! Då snackar vi svärta!

surreynanosystems.com/news/19/

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-