Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Evigt liv – i andra klass

En dag kanske det går att ”leva” för evigt genom att ladda upp medvetandet till en dator. Mot en viss avgift …

Av / 2014-12-19 - 16:39
Evigt liv – i andra klass

Datorerna bli allt snabbare. Och om utvecklingen fortsätter som den har gjort, med samma precision som ett urverk, sedan 1970-talet så kommer den snart en dag när skrivbordsdatorn får mer mental processorkraft än sin ägare.

Futuristen och transhumanisten Ray Kurzweil tror att det ögonblicket, som kallas för singulariteten, kommer att inträffa inom de närmaste åren. Han spår dessutom att man år 2045 kommer att kunna skanna hela sitt medvetande och överföra det till datorn som säkerhetskopia. Tills tiden kommer när vi kan leva ett evigt, virtuellt liv i datorn. Och eftersom datorerna fortsätter att bli allt snabbare så växer vår intelligens i samma takt.

Det låter som science fiction och det är det också – än så länge. Men Ray Kurzweil och hans anhängare ser fram emot den dagen, och stoppar under tiden in förmögenheter i utvecklingen som ska göra det möjligt. Men även om ett evigt liv låter lockande så har det kanske ett pris.

life2-460x267

Att göra en fullständig bild av en människas medvetande och minnen blir förmodligen inte billigt. Så det eviga livet blir en lyx för välbärgade. Så länge man inte är villig att välja budgetvarianten och acceptera vissa begränsningar i sin verklighet. Kanske får du ”leva” med att vissa delar av synfältet, till exempel himlen, visar reklam? Och har du egentligen betalt licens för de låtar, bilder och filmer du har i ditt minne?

Föredragshållaren och TV-värden Tom Scott har gjort den här lilla videon som visar hur det kan vara att vakna upp i den digitala evigheten med tom plånbok. ”Välkommen till livet. Vill du fortsätta?”

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen