Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Bose fyller 50 år

Ett halvsekel av forskning, nytänkande och passion för ljud.

Av / 2014-10-31 - 16:42
Bose fyller 50 år

Bose är idag kanske mest kända för sina revolutionerande brusreducerande hörlurar och surroundanläggningar med uppseendeväckande små högtalare. Men de har utvecklat många andra intressanta produkter genom åren. Med anledning av 50-årsjubileet fick vi möjlighet till en unik visning av alla deras produkter och att lära känna företaget närmare. För det är ovanligt att behålla privat kontroll över företaget och att återinvestera det mesta av vinsten i forskning, istället för att tillfredställa aktieägare. Även om Bose idag är ett stort företag så genomsyras det fortfarande av Dr Bose pionjäranda från 60-talet. Vi gratulerar och hoppas på ytterligare 50 år av spännande produkter.

17 Erie Drive Natick

1964 – I början av sextiotalet ledde professor Amar Bose forskning på Massachusetts Institute of Technology till ett antal patent. Uppmuntrad av MIT startar han Bose Corporation för att utveckla dem till produkter. På dagarna byggde man transformatorer till amerikanska militären, men på kvällarna jobbade han och hans två anställda med Dr Bose passion. Akustik, och speciellt högtalare.

1964 bose power inverter webb

1966 – Den första produkten lanseras, högtalaren 2201. Den innehåller 22 högtalarelement i en åttondels sfär och använder väggarnas reflektion för att få rummet att låta större. Dess pris, krav på placering i hörn och dålig marknadsföring gör att den blir en flopp.

1966 bose 2201 speakers webb

1968 – Man går tillbaka till ritbordet och konstruerar Bose 901. En klassiker där majoriteten av ljudet reflekteras från bakväggen för att ge en mer naturtrogen återgivning av livemusik. Återförsäljarna får utbildning i att demonstrera produkten. Den blir en braksuccé som ligger bakom företagets kraftiga expansion de följande decennierna. Version VI av högtalaren säljs fortfarande!

1968 Bose 901 speaker webb

1972 – Efter att ha upptäckt att musiker använde Bose 901 på scen utvecklar man sin första professionella produkt Bose 800. Den är början till Bose professionella avdelning som nu är en väsentlig del av företaget.

1972 bose 800 webb

1978 – På en transatlantisk flygning blir Dr Bose besviken på hur mycket motorbullret förstör ljudet i hörlurarna ombord. Han tar fram papper och penna och när flyget landar har han räknat fram formlerna för aktiv brusreducering. Ingenjörerna sätts i jobb att implementera det i en prototyp.

1978 inflight headphones webb
Typiska hörlurar på flygen i slutet av sjuttiotalet

1982 – Man presenterar det första fabriksinstallerade ljudsystemet för bilar där anläggningen är anpassad för akustiken i den specifika bilmodellen.

1982 Billjud webb
Tunnare högtalarelement för bildörrar

1984 – Efter många års forskning på hur man skulle kunna klämma in en stor musikanläggning i en liten låda presenterar man Acoustic Wave Music System. Kanaler leder ljudet från högtalarelementet och ger intryck av ett större ljudsystem.

1984 bose acoustic wave webb

1987 – Med högtalarsystemet Acoustimass ger man sig in i den spirande hemmabiomarknaden. Små diskreta högtalare och en subwoofer ger ett förvånansvärt stort ljud hemma i vardagsrummet.

1987 Acoustimass webb

1989 – Bose Aviation Headset lanseras, ett brusreducerande headset för piloter som gör kommunikationen klarare. Efterföljarna rankas fortfarande högt av piloter.

1989 Bose Aviation Headset webb

1993 – Man öppnar sin första egna butik i Maine, USA. Sedan dess har hundratals tillkommit i hela världen.

1994 – Bose tillkännager Auditioner Audio Demonstrator. Ett verktyg som låter ingenjörerna demonstrera för kunderna hur ett ljudsystem kommer låta i en byggnad som fortfarande är på ritbordet. Det har sedan dess använts i många katedraler, moskéer och sportanläggningar.

1994 Auditioner Audio Demonstrator

2000 – Bose lanserar QuietComfort, de hyllade brusreducerande hörlurarna för konsumenter. De har följts av många modeller, nu senast QC 25.

2000 QuietComfort

2001 – Dr Bose slutar efter 45 år att undervisa på MIT.

2001 Dr. Bose Teaching

2004 – Bose ger sig in i iPod-åldern med dockningshögtalarna SoundDock.

2004 Sounddock webb

2010 – VideoWave är en ny applikation för wave guide-tekniken där man klämmer in ljudsystemet bakom skärmen i TV-apparater.

2010 Videowave

2011 – Bose ger sig på mobilt trådlöst ljud med Soundlink, små Bluetooth-högtalare. Två år senare blir SoundLink Mini företagets snabbast säljande produkt någonsin.

2013 Soundlink Mini webb

2011 – Dr Bose donerar en majoritet av aktierna till MIT och aktieutdelningen ska användas för att finansiera forskning. Det garanterar att universitetet fortsätter framstegen inom akustik och förser så klart Bose med kunniga utvecklare även i framtiden.

2013 – Amar Bose går bort vid en ålder av 83 år.

rip dr bose

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen