annons
annons

Teknik

Badvakter ersätts av drönare

I framtiden får badare i nöd hjälp från ovan i stället för av David Hasselhof.

Det är Amin Rigi och RTS Labs i Iran som ska massproducera en liten obemannad drönare speciellt framtagen för att leverera livbojar till badare i nöd.

Drönaren, vars fullständiga namn är Pars Aerial Rescue Robot, fungerar som en mobil livbojs-avlämnare, som flyger ut till nödställda badare och släpper ner flytande livräddare till dem under tiden de väntar på den riktiga räddningen

Till en början hade drönaren fyra rotorer och höll sig stabil i luften med hjälp av gyroskop och var stark nog för att bära med sig en livboj samt navigationsutrustning och infraröda kameror. De senare är värmesökande, vilket är till god hjälp när det gäller at hitta människor och djur som har en varmare kroppstemperatur än det kalla vattnet.

Med tiden har drönaren förbättrats. Under den tidig testdemonstration fanns en prototyp av en oktokopter:

Nästa video visar tester med en ny, fungerande prototyp. Denna gång med sex rotorer – en hexakopter – som når fram till badaren inom 22 sekunder, vilket är mer än en minut snabbare än en mänsklig badvakt som startade samtidigt. Videon visar LED-belysning på undersidan av de sex rotorarmarna så att badarna kan se drönaren som är på väg om det är mörkt ute. Dessutom kan vi se att drönaren fjärrstyrs av en människa. I framtiden är planen att drönaren ska kunna flyga helt på egen hand.

Källa: popsci.com

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-