Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nu kommer de böjda datorskärmarna

Samsung SD590C är en välvd 27-tummare med HD-upplösning.

Av / 2014-10-01 - 10:17
Nu kommer de böjda datorskärmarna

Datorskärmar är sällan en vacker syn men Samsungs nya skärm är – åtminstone av bilderna att döma – en riktig godbit.

Upplösningen är vanlig Full-HD med 1920 x 1080 bildpunkter, vilket nästan känns som en liten besvikelse med tanke på att Ultra-HD-monitorerna släpps i parti och minut nu för tiden. Även Samsung själva har datorskärmar i Ultra-HD.

Böjd skärm för spelare
Det som gör SD590C så spännande är alltså inte upplösningen utan formen. Den är nämligen konkav. Formen ska förbättra känslan för bland annat gamers eftersom hela bilden kommer närmare ögat så att man slipper fokusera på olika sätt ut mot kanten och i mitten av skärmen.

LS27D590CS-XK-637094-0

Stereohögtalare
Inbyggda högtalare ger stereoeffekt till spelen (även om man garanterat tjänar mycket på att koppla in externa högtalare) och om ljusstyrkan på 350 nit stämmer så motsvarar det ungefär 100 fot-lambert, vilket i sin tur är dubbelt så mycket som vi uppmätte med LG:s första OLED-TV (efter full kalibrering, märk väl). En imponerande ljusstyrka, med andra ord.

Ett speciellt gaming-läge sägs upptäcka förändringar i bilden på ett intelligent sätt och löpande optimera färgerna och ändra kontrasten för att göra mörkt mörkare och ljust ljusare. Ett ljudläge som heter ”Game Boost” ska försöka förbättra ljudet på motsvarande sätt under tiden man spelar.

Hellre konkav datorskärm än TV
Jag måste erkänna att jag inte riktigt har insett det storslagna med böjda TV-skärmar. Den konkava formen ska innebära att ögat inte måste ändra fokus när blicken flyttar sig från mitten av bilden till ut mot kanten eftersom avståndet till hela skärmytan blir mer enhetlig. Men en 55-tums TV-skärm är helt enkelt inte tillräckligt stor för att det ska behövas, tvärtom kan det bli irriterande med alla reflektioner som gör att skärmen ser ut som en tivolispegel. Ur den synvinkeln känns böjda skärmar mer som en designdetalj och en marknadsföringsgimmick än något som faktiskt kan förbättra bilden. Om skärmen är uppemot 80 eller 100 kan vi däremot börja prata om fördelar med att böja dem.

Men framför en datorskärm sitter man så nära att det kan vara en fördel. Nu misstänker jag i och för sig att 27 tum kanske är i minsta laget för att det ska vara någon poäng, eftersom man får en fin översikt utan att behöva vrida så mycket på huvudet – fast om det är något vi har lärt oss så är det att en produkt som SD590C bara är den första av många i sitt slag, och vi kan förmodligen räkna med att det kommer större datorskärmar som har samma form.

I synnerhet när skärmupplösningen ökar till 4K (3840 x 2160 pixlar) kan man med fördel öka skärmstorleken. Personligen har jag använt en 39-tums 4K-TV från Seiki som datorskärm och det funkade utmärkt (när den väl fick ta emot 4K-signaler, eftersom den var usel på att skala upp lägre upplösningar). Bortsett från att skärmen faktiskt var lite för stor eftersom jag var tvungen att vrida på huvudet mycket för att få en överblick över alla fönster. En konkav skärm skulle garanterat förenkla tillvaron.

Välkommen!
Den böjda 27-tummaren från Samsung hälsas därför välkommen. Vi får se om vi får tag i ett exemplar för test så småningom. SD590C släpps i varje fall i Europa och priset blir 409 euro. Så återstår det att se vad det blir när den kommer till våra breddgrader.

samsung.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sonys Airpeak-drönare är snart klar

Spelmusen vi suktar efter

Stor stämning mot Ring efter hackerattack

Samsungs och Googles smarta hem kan nu prata med varandra

Sony satsar på drönare

Svart skärm med nya Xbox!

Amazon.se har öppnat

OnePlus bekräftar: Smartklocka kommer snart

Billiga kikare med zoom

Specialmikrofon för World of Warcraft-fans

Här är LG:s nya 8K OLED-TV

Nya Google-produkter

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen