Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Zeiss-optik till iPhone

Här är något speciellt för ivriga mobilfotografer. Zeiss-optik är inte direkt vardagsmat.

Av / 2016-01-08 - 14:45
Zeiss-optik till iPhone

Någon där ute minns kanske att Nokia en gång i tiden hade ett avtal med Zeiss om att använda deras logga på sina mobiler. Tanken var att den pyttelilla linsen framför mobilens kamerasensor skulle leva upp till Zeiss krav på optisk kvalitet.

Detta skulle ge Nokias mobilkameror ett försprång mot konkurrenterna. Men det blev inte någon större framgång, för att uttrycka saken milt.

Det här kan däremot bli desto mer intressant. ExoLens heter gänget bakom de tre linsadaptrarna som är gjorda i samarbete med tyska Zeiss. Den väl synliga Zeiss-loggan gör att man inser att detta inte är vilka mobilobjektiv som helst.

De tre linsadaptrarna passar till iPhone 6, 6 Plus, 6s och 6s Plus och har äkta Zeiss-antireflexbeläggning. De har 0,6x vidvinkel som ger 17 mm ultrabred brännvidd på mobilkameran samt 2x tele som ger 55 mm brännvidd. Det tredje objektivet är en Vario Proxar-version med makro och zoom.

Objektiven säljs med aluminiumhållare med stativfäste och kostar från 130 dollar när de släpps i sommar.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen