Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Moderna skivspelare från Sony

Sony har visat upp en skivspelare som kan spela in musiken i hög upplösning.

Av / 2016-01-07 - 08:47
Moderna skivspelare från Sony

Sony hoppar på vinyltåget och presenterar sin nya, moderna skivspelare PS-HX500. Den påstås ha en ljudkvalitet i toppklassen och eftersom den dessutom kan rippa den analoga skivsamlingen till högupplösta musikfiler så behöver man inte ta med sig LP-skivorna hemifrån för att kunna lyssna på musiken överallt.

Foto: Sony
Foto: Sony

Det går att välja olika filformat, inklusive WAV och högupplöst FLAC samt DSD upp till 5,6 MHz, vilket har 128 gånger högre samplingsfrekvens än CD.

Läs också: En skivspelare i minuten!

Gratis programvara
Inspelningen görs enkelt med hjälp av ett PC-program som laddas ner kostnadsfritt. Själva inspelningsprocessen ska också vara oerhört enkel. Låtarna kan redigeras, ges namn, tas bort eller sättas ihop på olika sätt. I dagsläget vet vi inte om programmet finns till Mac, gör det inte det så finns gott om andra alternativ.

Sony PS-HX500 är seriöst byggd och har bland annat en egenutvecklad pickup. Foto: Sony
Sony PS-HX500 är seriöst byggd och har bland annat en egenutvecklad pickup. Foto: Sony

Seriöst byggd
Skivspelaren är byggd med ljudkvaliteten i åtanke: den nyutvecklade pickupen, den formgjutna skivtallriken och själva plinten som ska dämpa vibrationer. Vi föreställer oss att PS-HX500 befinner sig i samma klass som Rega P1 eller Pro-ject Debut Carbon. Men det vet vi förstås inte förrän vi har testat den noggrant.

Sony-grammofonen släpps i maj och kostar då 5 700 kronor.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen