Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Canon satsar på kompakta systemkameror

Med nya EOS M6 har Canon fyra kameror i det enda fotosegmentet som växer.

Av / 2017-02-16 - 09:45
Canon satsar på kompakta systemkameror

Det kan vara smart. För försäljningen av spegelreflexer rasar. Sådana kameror håller på att bli något för särskilt intresserade fotografer.

Men de kompakta systemkamerorna, även kallade hybridkameror, tar allt fler marknadsandelar och växer i popularitet.

Detta är en produktkategori som Canon inte riktigt har hängt med i och som i dag domineras av Sony, Olympus och Panasonic. Men det finns hopp. Förra året släppte Canon EOS M5, en väldigt bra kamera för fotografer som har valt bort spegelreflextekniken men som ändå vill ha lika hög (eller ännu högre) bildkvalitet.

EOS M5 är faktiskt en Canons bästa någonsin, bättre än alla andra systemkameror de har gjort hittills i den prisklassen.

Foto: Canon
Foto: Canon

Nya EOS M6 bygger på M5-modellen men saknar sökare för att kunna vara mindre, lättare och billigare. I stället för sökare använder man den fina pekskärmen på baksidan. M6 påminner om EOS M3 som vi testade för ett par år sedan, men är mer lik M5 rent tekniskt.

Foto: Canon
Foto: Canon

Det innebär en utmärkt 24-megapixlars bildsensor med Canons fina Dual Pixel-autofokus, seriefoto med 9 bilder/s samt trådlös mobilanslutning. Och fjärrstyrning via Bluetooth.

Foto: Canon
Foto: Canon

Canon har också lanserat en helt ny separat sökare till kameran, som placeras i blixtskon och ger en digital sökarbild med 2,36 Mp-upplösning.

EOS M6 finns i svart och svart/silver och släpps i april 2017. Kamerahuset kostar 8 500 kronor och sökaren EVF-DC2 kostar 2700 kronor.

 

Foto: Canon
Foto: Canon

Men Canon slutar inte med spegelreflexer, de släpper faktiskt två nya modeller: EOS 77D och en något enklare modell med samma bildsensor som heter 800D.

Foto: Canon
Foto: Canon

EOS 77D kostar 9 500 kronor och 800D kostar 9 000 kronor. Som tillbehör finns objektivet EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM för 2 500 kronor och en fjärrkontroll. BR-E1, som kostar 500 kronor.

Foto: Canon
Foto: Canon

EOS 77D har många av funktionerna som finns i Canons dyrare spegelreflexer för entusiastsegmentet: en skärm på ovansidan som visar de viktigaste funktionerna, en vridbar pekskärm, 24-megapixelsensor, Dual Pixel-autofokus 45 fokuspunkter i kors, seriefoto med 6 bilder/s och trådlös mobilanslutning. Även här med fjärrstyrning via Bluetooth.

Foto: Canon
Foto: Canon

EOS 800D är snarlik 77D men är tänkt att vara ett billigare alternativ till de dyrare Canon-spegelreflexerna.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

Kan bli omöjlig att få tag på

Liten, lätt och ljusstark

Kompakt superzoom för fullformat

Får efterlängtade uppdateringar

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

0
Rulla till toppen