annonse
annonse

Bowers & Wilkins nya highend-baslådor har muskler i kilowattklassen och är proppfulla av tekniska godbitar.

annonse

I förra veckan var vi med när Hi-Fi Klubben avtäckte tre nya subwoofrar från Bowers & Wilkins. I svart pianolack ståtade de, stilrena, relativt kompakta och tillsynes helt utan brutalitet. Fast det är bara på utsidan. Ole-Vidar Andersland, nordisk produktchef på B&W, hade ett och annat att säga om de tre modellerna med 8-, 10- respektive 12-tums baselement.

Läs också: Test av 5 subwoofrar – Bastanda basmaskiner

 

Vi fick titta närmare på två av modellerna: Den största DB1D och mellanmodellen DB2D. Foto: Geir Gråbein Nordby

Vi fick titta närmare på två av modellerna: Den största DB1D och mellanmodellen DB2D. Foto: Geir Gråbein Nordby

För det första når alla tre modeller ända ner till 10 Hz! Det innebär att de återger grundtoner som ligger under örats understa gräns, men som ändå har betydelse när bastoner i musik och filmer ska kännas i kroppen. Det innebär också att de tre modellerna ska låta någorlunda likadant på låg och måttlig volym. Konstruktionen är nämligen densamma, både när det gäller element, delningsfilter och kabinett, och de har likadana förstärkare som driver elementen – bortsett från att den största subwoofern, DB1D, har två stycken!

En stereoförstärkarmodul av med 2 x 500 watt driver de två minsta modellerna. Den största har två bryggkopplade moduler. Foto: Bowers & Wilkins

En stereoförstärkarmodul av med 2 x 500 watt driver de två minsta modellerna. Den största har två bryggkopplade moduler. Foto: Bowers & Wilkins

 

Dynamisk frekvensjustering
Vad som händer när man vrider upp volymen till nivåer där subwoofern annars skulle ha börjat känna sig stressad, är att frekvensnivån begränsas nedåt. Detta sker dynamiskt efter musiken eller filmens ljudspår, vilket gör att subwoofern alltid uppför sig optimalt efter varje ljudnivå. På höga nivåer kommer den minsta subwoofern, DB3D, med sina två 8-tummare upplevas som tunnare än 10-tumsmodellen DB2D. Som i sin tur bromsar in tidigare än DB1D.

Men även 8-tumsmodellen är allt annat än mesig. Både den och 10-tumsmodellen har 1000 watt digital förstärkareffekt på insidan. Den största har två bryggade förstärkarmoduler som matar högtalarelementen med 2 000 watt. Det betyder att man kan spela med öronbedövande basnivåer, och man behöver bara den största om man har ett rum som är för stort för de mindre modellerna.

Nästan ingen förvrängning
B&W hävdar att hela serien har minimalt med förvrängning. Bland annat genom att placera två högtalarelement var sin sida så att de spelar från varandra i en push-push-konfiguration. Båda elementen är med andra ord aktiva, ingen passiv slavbas här inte. Detta innebär att förvrängning som annars som skulle uppstå inuti kabinett tar ut varandra av att det trycks och dras i kabinettet på ett helt symmetriskt sätt. Kabinettet är för övrigt helt slutet, så att man slipper turbulens från en basreflexport.

Ett tvärsnitt av membranet med en profil som påminner om en flygplansvinge. Därav namnet Aerofoil. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ett tvärsnitt av membranet med en profil som påminner om en flygplansvinge. Därav namnet Aerofoil. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Aerofoil
Baselementen har membran av ett styvt skummaterial med så kallad aerofoil-form. Membranen är tjockare på mitten än längst ut och längst in, så ett tvärsnitt har ungefär samma form som en flygplansvinge, därav namnet. Formen ger en extrem styvhet i förhållande till storleken, vilket gör att membranet kan vara lättare än om det hade haft samma tjocklek överallt. Skummet är dessutom extremt lätt och styvt, samt klätt med flätad kolfiber för att ge önskad klang.

Rumskorrektionen har en app med ett enkelt gränssnitt.

Rumskorrektionen har en app med ett enkelt gränssnitt.

 

Rumskorrektion
För att garantera optimal basrespons i varje rum har B&W utrustat subwoofrarna med digital rumskorrektion med DSP. Den är avancerad, men gränssnittet är genialiskt enkelt. Man laddar ner en app och lägger mobiltelefon ovanpå subwoofern. En testsignal skickas ut och mobilens används för att fånga upp tonerna. Sedan flyttas mobiltelefonen till lyssningsplatsen i soffan, varpå en ny testsignal sänds ut, och subwoofern läser av rummets respons. För att rummets påverkan på bastonerna ska bli så exakt som möjligt görs mätningar på åtta platser i rummet. Sedan korrigeras frekvenskurvan.

Från appen kan man justera volymen upp och ner, diktera sina egna preferenser om hur basen bör låta, och ange olika egenskaper för film och musik.

Ole-Vidar Andersland förklarar hur appen fungerar. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ole-Vidar Andersland förklarar hur appen fungerar. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Vi har tidigare testat liknande funktioner i ELAC-subwoofrar och de har fungerat mycket bra. B&W använder förmodligen ännu mer avancerad DSP i sin toppserie.

Dubbla ingångar
Alla modeller är utrustade med både balanserad (XLR) och obalanserad (RCA) ingånr, som kan definieras var och en för sig som stereo-linjeingång eller LFE-ingång (baseffekter på film). Man kan till exempel ställa in obalanserade insignaler för film och balanserade för musik – och ställa in helt individuella preferenser och fintrimma ljudvolymen för båda.

Storleksförhållandet mellan de tre modellerna. Foto: Bowers & Wilkins

Storleksförhållandet mellan de tre modellerna. Foto: Bowers & Wilkins

 

Pris och tillgänglighet
Det här är inga billiga baslådor. Du får punga ut med 24 000 kronor för den minsta DB3D, 34 000 för mellanmodellen DB2D och 44 000 maffiga kronor för DB1DB. Kommer i höst.

hifiklubben.se

 

 

DB3D i Rosenut-utförande. Foto: Bowers & Wilkins

DB3D i Rosenut-utförande. Foto: Bowers & Wilkins

 

DB2D i vit högglans. Foto: Bowers & Wilkins

DB2D i vit högglans. Foto: Bowers & Wilkins

 

DB1D i svart högglans. Foto: Bowers & Wilkins

DB1D i svart högglans. Foto: Bowers & Wilkins

Les også:

Nu är McIntosh billigaste här

MT-2 är McIntoshs billigaste skivspelare. Fast det är klart, allt är relativt.

4K-projektor till vardagsrummet

BenQ TK800 utlovar ”stora 4K-upplevelser i alla vardagsrum” med en ljusstyrka på 3 000 lumen.

Schweizisk highend light

Förstärkarna från Soulution blev snabbt en favorit hos recensenterna, nu kommer den billigaste modellen hittills. Fast billig är den inte.

Bildreportage från HighEnd Mässan 2018

Från finlir till lyxanläggningar, här är några höjdpunkter från årets stora hifi-mässa.

McIntoshs nya SACD/CD-transport

MCT500 spelar det mesta, men behöver en riktigt bra DAC.

Roon släpper egna musikservrar

Roons populära strömning kommer nu till fysiska, fläktfria apparater från samma företag. Här är Roon Nucleus och Nucleus+.

600 watt muskler från McIntosh

Om du behöver ett kraftverk till högtalarna kan McIntosh MC611 vara mitt i prick.

Ett välbyggt och välljudande grammofonsteg kan lyfta LP-ljudet till nya höjder.

Reloop släpper en direktdriven skivspelare som bokstavligt talat bygger på ett välbekant recept.

Om du gillar Hugo 2 men inte behöver hörlursittag eller batteridrift så ta en titt på lilla stationära Qutest.

Har du en ljudprodukt med inbyggt stöd för Spotify så kan du vara drabbad.

Med nya radiorör är det enkelt att förbättra ljudet på en rörförstärkare, till exempel Audio Research VT80SE.

På forsidan nu

Olympus PEN E-PL9

Storleken på kameran är avgörande för många. Om den är för stor och tung så betyder det att den används...

Denon AH-D5200

Denon gör hörlurar av alla klasser och sorter. Från in-ear-sportmodeller till highend-modeller avsedda för lugn och ro hemma. Denon AH-D5200...

6 trådlösa öronproppar

Det är inte alla som tycker det är kul att släpa kroppen till det lokala gymmet för att bränna kalorier....

8 bärbara radioapparater

Man behöver bara en radiomottagare, sedan allt är klart för sportsändningar, debattprogram och musik. Är mottagaren dessutom en reseradio så...

Geostorm: Bland det dummaste vi har sett!

Låt det vara sagt med en gång: vi har inget emot ”hjärndöda” actionfilmer utan något annat syfte en ren popcornunderhållning....

annonse
annonse
annonse
annonse