annonse
annonse
annonse

Bravia X9005 – 4K-TV från Sony

Snart är allt dukat för knivskarp bild hemma: Sony är färdiga med sina två ultra-högupplösta 4K-TV-apparater.

 

sonybraviax9005

De nya 4K-modellerna 55X9005 och 65X9005 visades upp för första gången på CES-mässan i Las Vegas i början av året, men nu är de äntligen redo för butikshyllorna här hemma.

Sonys toppmodeller är till förväxling lika vanliga kant-LED-skärmar, men har en väsentlig skillnad: upplösningen är fyra gånger högre än traditionell HDTV, 3840 x 2160 pixlar i stället för vanliga 1920 x 1080.

Skjermbilde 2013-05-14 kl. 09.34.30
4K har 4 gånger högre upplösning än vanlig Full-HD och också ett betydligt större bildformat. Här visas storleksförhållandet mellan 4K/Ultra-HD, 2K/vanlig Full-HD och standardupplösning.

Större och skarpare bild
Fördelarna med 4K-systemets högre upplösning är inte bara bättre skärpa utan också att man kan ha en betydligt större bild på samma avstånd från soffan. Detta utnyttjas i moderna biografer som har filmdukar som fyller hela väggen. Överfört till hemmabion innebär det att du kan byta ut din gamla 40- eller 46-tummare mot Sonys nya 55- eller 65-tummare och få en både större och skarpare bild, utan antydan till pixelstruktur. Bilden fyller alltså en större del av synfältet, vilket gör handlingen mer fängslande.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

P1010363r
Sonys nya Triluminos-bildpaneler har fenomenala färger. TV:n till höger har XV Color som ger en större färgrymd än vanlig TV. Resultatet är bland annat djupare, mer nyanserade rödfärger.

Förutom högre upplösning öppnar 4K-formatet för ett bredare färgspektrum. Sony-skärmarna är utrustade med Triluminos LCD-paneler som skapar livligare färger än traditionell LCD, bland annat intensivare rött och djupare grönt.

I dagsläget finns det försvinnande lite 4K-material att titta på. Av den anledningen har Sony utrustat sina TV-apparater med en kraftfull bildprocessor (4K X-Reality Pro) som skalar upp vanligt Full-HD-material till 4K-upplösning. Resultatet är inte lika bra som äkta vara, men det underlättar och det ser i många fall skarpare ut än på en lika stor full-HD-TV när Sony-chipet har svingat sin trollstav. Det betyder alltså att man kan ha mycket glädje av en 4K-TV även när man tittar på vanliga HD-program, Blu-ray och streaming.

spidermanmasteredin4K
Markant bättre ljud
Förutom extra högupplösta bildpaneler går det inte att undgå att se att X9005-modellerna har kraftiga högtalare på sidorna. Sony har gått seriöst tillväga för att ljudet ska matcha bilden. Högtalarsystemet är en trevägskonstruktion och har magnetisk vätska i elementens talspolegap, och förstärkardelen är en förbättrad version av den som sitter i 84-tummaren. Allt för att ge ett potent ljud trots ringa mått.

Hur är det med äkta 4K-material?
Problemet är 4K är samma som det var med 3D för ett par år sedan: bristen på material att titta på. De som satsar på att köpa en sprillans ny 4K-TV har inte så mycket att titta på i dagsläget. Bolagen bakom Blu-ray (Blu-ray Disc Association) har ännu inte avgjort om det ska komma Blu-ray-filmer med äkta 4K i framtiden. Under tiden har Sony lanserat ett par titlar med beteckningen ”Mastered in 4K”, som är filmade i 4K och sedan nedskalade till vanlig full-HD och som därför är extra fördelaktiga att skala upp till 4K igen. Dessutom är filmerna lagrade med större färgrymd (XV Color) för att ha ännu livligare färger vilket skärmarna med Triluminos-teknik är kapabla att visa. Fast inte heller detta blir lika bra som äkta vara.

sony4Kcamera
Sonys nya F56-kamera är filmproducenters våta dröm. Den kan filma med uppemot 20 megapixlars upplösning och är ett populärt val för professionella 4K-produktioner. Pris: cirka 65 000 dollar – plus optik! Inget för hobbyregissörer, med andra ord.

4K=bio
Det kommer förmodligen att dröja många år innan vi får kan titta på simpla TV-program som Rapport eller Stjärnorna på slottet i 4K. Däremot ser det mer lovande ut för sportevenemang, serier och framför allt film.

4K-formatet är redan en etablerad standard i biosammanhang eftersom det överensstämmer med detaljeringen i 35 mm-film. Ungefär 20 000 digitala biografer över hela världen är redan utrustade med 4K-projektorer.

the_eclipse
4K-videokamerornas höga upplösning har gjort det möjligt att föreviga extra stora, breda och detaljerade filmscener, som här i filmen The Eclipse.

Filmproduktioner som filmas i 4K håller också på att blir mer utbredda. James Bond-filmen Skyfall, Django Unchained och den senaste Spider-man-filmen är till exempel filmade med 4K-kamera. Även om vissa Hollywood-regissörer fortfarande föredrar analog 35 mm-film av konstnärliga orsaker, kommer det utan tvekan att släppas många nya filmer som använder 4K-formatet den närmaste tiden. Dessutom håller filmbolagen på att digitalisera flera äldre titlar, både för att bevara filmerna för eftervärlden i sina arkiv och för att kunna lansera dem på nytt i 4K.

Det betyder att det egentligen inte är bristen på material som är problemet, utan hur materialet ska levereras och nå fram till kunderna. Filmerna finns redan och nu har TV-apparaterna kommit. Vad som behövs nu är en ny överföringsstandard som kan ge oss äkta, gnistrande 4K i vardagsrummet. Blir det Blu-ray, Netflix, YouTube eller Sony själva som blir först med att distribuera 4K-video? Den som lever får se!

Sonys nya TV-apparater dyker upp i butikerna i juni och kostar följande:

KD-55X9005: 45 000 kr
KD-65X9005: 70 000 kr

sony.se

P1010137r

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Nokia 8.1
Räcker ett ”Nokia”? Tja …

Nokia 8.1 är en prisvärd mellanklassmobil. Men har den något speciellt att komma med? Förutom namnet?

Flaggskeppet Galaxy S10 är här Vi har känt på Samsungs nya monstermobil som har alla finesser man kan tänka sig.
test
Datacolor SpyderX Pro
Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

test
SteelSeries Stratus Duo
Gör datorn till en konsol

SteelSeries trådlösa spelkontroll är perfekt för springa-och-hoppa-spel på PC:n och mobilen.

test
Sonos Amp
Sonos dubblar

Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

Dyk med drönare Glöm flygande drönare, en undervattensdrönare är roligare!
Resekameror med superzoom Panasonic-kameror för fotografer på resande fot.
test
Nikon Z6
Fullträff med fullformat

Billigast är bäst i Nikons nya Z-serie med systemkameror.

High End Mässan 2019 Årets mässa bjöd på det mesta av det bästa inom ljud för kräsna öron.
2019 års Panasonic-TV får Dolby Vision och HDR10+ Det är bara den allra billigaste TV-modellen som inte får vara med när Panasonic rullar ut bättre HDR-format. Och Dolby Atmos.
grupptest
Seks 55-tums 4K med HDR-videokvalitet
En bra andra-TV

På jakt efter en billig extra-TV? Nu när butikerna tömmer sina lager på förra årets modeller kan du göra riktiga klipp!

Recension
Pacific Rim 2 – Uprising
Skitfilm! Uppföljaren till ”jätterobotar slår ihjäl jättemonster” är en stor besvikelse.
Trådlös McIntosh-soundbar Här är en soundbar-högtalare som tror att den är en hel anläggning.
annonse
Sluten toppmodell och förstärkare från Focal Den fantastiska hörluren Utopia har fått ett slutet alternativ i form av Stellia. Och så släpper Focal hörlursförstärkaren Arche.
Recension
The Predator (2018)
Skugga från det förflutna Inte en remake, utan en misslyckad fortsättning och en trist hyllning till originalet från 1987.
Recension
The Truth Matters
Mörkläggningen om kriget i Irak Bush-administrationen ljög medvetet om orsakerna till andra Irak-kriget – och pressen lät bli att ställa dem till svars.
Recension
Peppermint
Fullständigt ointressant Blodtörstig Jennifer Garner i blodfattig actionklyscha.
Recension
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnäve! Spike Lee levererar en av sina bästa filmer – om rashat förr och nu.
Släpp lös musiken Genom att jorda högtalarna har Audiovector lyckats förbättra ljudet.
16x-zoom från Olympus Kompakt 12–200 mm-objektiv.
test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­överraskar en smula

På flera områden är Nokia 5.1 Plus bättre än man kan förvänta sig för pengarna. Fast ett par kompromisser kommer man inte undan.

test
Audeze Mobius
Utanför huvudet-upplevelse

Audezes lyx-headset bryter mot en av de grundläggande reglerna för hörlurar. Och låter bra!

Bättre skärmkalibrering Datacolor har förbättrad Spyder-kalibreringen.
Tre nya specialobjektiv från Leica Så här ser de alltså ut, de tre specialobjektiven som Leica lanserat till M-systemet.
Recension
Velvet Buzzsaw
Konstnärligt mord! En ganska så misslyckad genreblandning av ironisk satir och slasher-rysare.
grupptest
6 trådlösa hörlurar
Trådlöst ljud ­ på allvar

Hörlurar för dig som tar ljudkvaliteten seriöst men inte vill bli helt ruinerad på kuppen.