Bose VideoWave-TV med surroundljud

Nej, detta är inte ännu en TV, det är ett Bose-system! VideoWave är en nästan komplett hemmabio, allt som saknas är en Blu-ray-spelare och en kabel-TV-mottagare.


VideoWave ser ut som en 46-tums TV men är i själva verket ett komplett underhållningssystem med inbyggda Bose-surroundhögtalare. Boxen till höger på bilden är kontrollcentralen och innehåller radio och kontakter för alla anslutningar. iPod-dockan ingår också, och fjärrkontrollen styr hela härligheten med hjälp av radiosignaler – plus kabel-TV-mottagaren, Blu-ray-spelaren och andra apparater som tar emot vanliga IR-signaler, så länge de står i närheten av Bose-modulens IR-sändare.


Fjärrkontrollen har sex stora knappar du aldrig missar samt ett rörelsekänsligt klickhjul à la iPod som används för att navigera runt i menyerna. Även inkopplade enheter styrs på samma sätt, så du behöver inte leta fram fjärrkontrollen till BD-spelaren för att snurra igång filmen.

Själva TV:n är en 46-tums LCD-panel med lysrörsbelysning, alltså inte LED-teknik. Lysdioder kan komma i en senare produkt, säger Boses ingenjörer som har arbetat hårt med att göra TV-bilden så bra som möjligt.

För att förenkla för användaren så går det i första hand bara att ställa in bilden genom att tala om för TV:n om det är dag eller natt. I menysystemet finns dock mer avancerade parametrar och entusiaster kan aktivera en avancerad meny där det går att ställa in gamma och kalibrera varje enskild färg.

Ljudet kan man inte göra mycket åt. Men det är inte säkert att man behöver, för Bose har lyckats klämma in ett helt surroundhögtalarpaket. Med subbas och allt.

Fem små mellanregister sitt på toppen av kabinettets baksida, där det också finns ett slags diskanthorn på varje sida som sprider diskantljudet genom ett finmaskigt nät och reflekterar det mot bakväggen.

Subbasen består av sex små bashögtalare som parvis spelar åt olika håll för att utjämna vibrationer – vilket annars orsakar problem för LCD-skärmar med lysrör – ungefär som en boxermotor med liggande kolvar.

Basljudet leds ut genom en 190 cm lång ”waveguide” av samma typ som Bose har i sina wave-radioapparater, fast större, och leds till slut ut under TV:n. Hela ljudsystemet innebär naturligtvis att skärmen är en hel del tjockare än vanliga LCD-modeller.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Ljudet återges som ett 5.1-kanalssystem, med en hel del avancerad processning för att skapa en övertygande surroundkänsla från högtalarna. Anläggningen har Boses ADAPTiQ-system, en automatisk installation och kalibrering som utförs med hjälp av en mikrofon när anläggningen installeras av en Bose-specialist.

I slutändan har man alla högtalarna dolda bakom TV:n, som kan hängas upp på väggen med ett vanligt VESA-väggfäste. Ett avtagbart bordsstativ ingår också.

Bilden och ljudet tänker vi testa så snart vi kan, och Boses demonstration under lanseringen i Paris var tillräckligt övertygande för att många nog ska tycka att VideoWave är lockande. Det finns åtminstone inga andra TV-apparater som kommer i närheten av ljudkvaliteten i surround, så Bose kan ha prickat rätt.

VideoWave kommer till butikerna i slutet av oktober. Priset är oblyga 75 000 kronor – men då får man osynligt hemmabioljud på köpet.

www.bose.se

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Apple AirPods får röststyrning

AirPods får trådlös laddning och ”Hej Siri”.

Stranger Things, säsong 3 – första trailern!

4 juli återvänder Netflix till Hawkins och Stranger Things.

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Superb allround-zoom

Panasonics första standardzoom i fullformat lever upp till förväntningarna.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslöjad

Här är de första bilderna på Philips nya OLED-toppmodell!

Apple turbotrimmar iMac

De nya iMacarna klarar tuffa jobb dubbelt så snabbt.

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

test
Canon EOS RP

Klipp från Canon

EOS RP saknar inte helt kompromisser men har en aggressiv prislapp och är mycket tillfredsställande att fotografera med.

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

test
Samsung QE65Q900R

8K mot 4K: ­Teknisk knockout

Är Samsungs minsta och billigaste 8K-skärm bättre än en vanlig, bra 4K-TV? Vi testar!

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
RME ADI-2 DAC

Bästa ljudet vi har hört

Du hittar knappast en bättre DAC för pengarna än RME ADI-2 DAC.

test
Stax SR-009s

Detta är inte ljud – det är magi

Nu vet jag hur det känns att ha ett helt universum inklämt mellan öronen.

Recension
A star is Born

Gnistrande personkemi

Cooper och Gaga sjunger sig in i filmhistorien med en fängslande remake av motgångar-gör-dig-stark-klassikern.