Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

”Borgen” har landat

Soloprojekt från en av Europas största högtalarkonstruktörer – med stöd från legendariska Ken Ishiwata.

Av / 2018-05-16 - 08:33
”Borgen” har landat

High-End-mässan i München är platsen där alla stora och kända hifi-tillverkare träffas för att visa upp sig. Men i de långa korridorerna bakom mässans huvudstråk hittar man även mindre och helt nya märken.

Karl-Heinz Fink är inte ett namn som alla hifi-kunder känner igen. Men den tyska akustikingenjören och hans kollegor ligger bakom utvecklingen av en lång rad högtalare som säljs av kända märken. I de flesta fall görs arbetet inkognito, och den prisbelönta Concept 500 från Q Acoustics är bara en av dem.

På High-End 2018 i München valde dock Fink att uppträda under eget namn med en högtalare som heter ”Borg”. Den meterhöga högtalaren påminner mest om en sarkofag. Och med en vikt på 52 kilo lär den stå stadigt på sina spikes.

Bestyckningen är ovanlig: en tvåvägshögtalare med 10-tums bas/mellanregister med en jättemagnet och textilupphängning plus en specialutvecklad AMT-diskant från Mundorf.

”Det är inte lätt att få ett par sådana element att jobba ihop – men vi är inte heller normala”, säger Karl-Heinz Fink.

Vi behövde dock inte lita på stolte konstruktörens ord. Vid lanseringen hade han allierat sig med ett av de mest kända och respekterade ansiktena i hifi-världen: Ken Ishiwata från Marantz. De två har känt varandra i många år och har ofta arbetat ihop.

”Karl-Heinz har en sällsynt kunskap om högtalare, och det är ett nöje att känna honom. Ni bör lyssna på honom”, säger Ken Ishiwata.

Karl-Heinz Fink (t.v.) hade bjudit sin mångårige vän och medarbetare Ken Ishiwata (t.h.) till lanseringen. Foto: John Alex Hvidlykke
Karl-Heinz Fink (t.v.) hade bjudit sin mångårige vän och medarbetare Ken Ishiwata (t.h.) till lanseringen. Foto: John Alex Hvidlykke

 

Borg-högtalaren kan inte ens med bästa välvilja kallas för elegant, men den har en skulptural, maskulin touch. Och på pressdemonstrationen var ljudet synnerligen lovande. Det gick faktiskt att få de omaka elementen att spela sömlöst ihop och att låta både raffinerat och kraftfullt.

Borg går att köpa från och med juli och kostar 24 000 euro per par.

Namnet ”Borg” började som ett smeknamn, men det fastnade. Foto: John Alex Hvidlykke
Namnet ”Borg” började som ett smeknamn, men det fastnade. Foto: John Alex Hvidlykke

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

Ny subwoofer för de superrika

En inblick i Harmans allra heligaste

Rauna är tillbaka

Engelsk legend återvänder efter 63 år

PMC släpper aktiva högtalare

KEF tuffar sig med nya subwoofers

Bordshögtalare med ljudtryck

Spännande golvmodell från Revival Audio

0
Rulla till toppen