Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Böjda TV-nyheter från Samsung (uppdaterad med video)

I år satsar Samsung stort på konkava skärmar med 4K-upplösning.

Av / 2014-01-20 - 09:42
Böjda TV-nyheter från Samsung (uppdaterad med video)

Som vanligt är Samsung en av trendsättarna på årets CES-mässa. Och i år ska skärmen vara böjd! Åtminstone om vi ska tro Samsung och deras TV-designer.

samsung-ultra-hd-tv-105-inch-970x0

På nattens presskonferens i Las Vegas avtäckte Samsung sin nya toppmodell för 2013: en enorm men lövtunn 105-tummare med baksida av äkta trä. Skärmen har det extra breda 21:9-formatet och en upplösning på hela 5120 x 2160 pixlar! Tanken med den konkava formen är dels att göra den tunna konstruktionen starkare och dels att förbättra bilden. Den välvda formen ser bland annat till att hela bildytan får ett mer likformigt avstånd till ögonen, samtidigt som den begränsar reflektioner från sidan. Tekniken används ofta i biografsalonger och kommer nu alltså till flera av Samsungs TV-apparater.

Det gick däremot illa när regissör Michael Bay (som bland annat ligger bakom ”Transformers”) skulle berätta mer om Samsung-skärmens förträfflighet. På grund av problem med telepromptern fick Bay helt enkelt hjärnsläpp och lämnade scenen med oförrättat värv.

Curved_UHDU9000_Front_re
Samsungs nya UD9005 är konkav.

Mer UHD-TV
Lyckligtvis utlovar Samsung mycket fint även från de ”vanliga” TV-modellerna som kommer 2014. Ultra-HD-upplösning (4K) dyker upp i betydligt fler modeller än förut och blir standard i de dyrare 8- och 9-serierna. Toppserien 9005 har naturligtvis konkav skärm och finns i storlekar från 55 ända upp till 78 tum. Strax nedanför kommer den nya 8-serien, även den med 4K-upplösning (3840 x 2160) fast med traditionell, platt skärm.

Flat_UHDU8550_frontR
Nya 8550-serien från Samsung har en mer traditionell platt form och 4K-upplösning.

Mer material
Som bekant blir det inget kul med en 4K-TV om man inte har någonting att titta på. Samsung samarbetar därför med en rad leverantörer, inklusive Netflix som släpper sitt 4K-utbud under första halvan av 2014. Samsung arbetar även med Amazon om att erbjuda mer material med 4K-upplösning till TV-tittarna med hjälp av en särskild app. Och inte nog med det: den som köper en UHD-TV från Samsung får en hårddisk med närmare 50 titlar i 4K-upplösning. I första vändan gäller detta erbjudande dock enbart den amerikanska marknaden.

Här är mer information om Samsungs 2014-modeller från Samsung Nordics key account manager, Knut Eirik Rørnes:

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen