annons
annons

Billigt HD-ljud i video

Tascam har många ljudinspelare som kan användas tillsammans med systemkameror och som spelar in redigerbara ljudfiler i 24-bitars kvalitet.

Om kamerans inbyggda mikrofon inte är något vidare måste man ha en extern. Urvalet är stort, det finns allt från billiga mikrofoner som man stoppar i blixtskon till stora mikrofonriggar som kräver gott om plats – och en stark rygg.

Tascams ljudinspelare hamnar någonstans mittemellan. De flesta av dem har ljudutgång och hörlursuttag. Ljudet spelas in på ett internt minne eller direkt på kamerans minneskort.

De minsta kostar en tusenlapp och passar utmärkt för amatörfotografer som vill ha bättre ljud. Och så finns det dyrare varianter som kostar flera tusenlappar.

De handhållna modellerna har inbyggda stereomikrofoner och sätts fast på kameran med hjälp av ett blixtfäste. Enklare modeller (DR-05, DR-07 II) stöder MP3- och PCM-filer upp till 320 kbit/s och 24 bit/96 kHz-kvalitet, medan de mer påkostade (som DR-40 och DR-100 II) även lagrar ljudet i BWF-format (Broadcast Wave Format).

Tascam DR60D

På bilden syns fyrkanalsmodellen DR-60D för 4 000 kronor, som både sätts på ett kamerastativ eller skruvas fast i stativfästet på kameran.

DR-60D har balanserade XLR-ingångar för mikrofoner som stöder både 24 och 24 volts spänning, ingång för fotkoppling (start/stopp) och hörlutsuttag.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-