Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Med hjälp av vänner: Besök hos Q Acoustics

Globalt grupparbete är hemligheten bakom en av de snabbast växande högtalartillverkarna i England.

Av / Uppdaterad: 2020-07-24 - 12:00 // Först publicerad: 04/03/2017
Med hjälp av vänner: Besök hos Q Acoustics

Den engelska staden Woking som ligger i Surrey, en timmes bilresa från London, är inte känd för särskilt mycket. Formel 1-älskare känner till den eftersom den är hem för biltillverkaren McLaren, och science fiction-nördar kommer ihåg att det var där som science fiction-författaren HG Wells lät marsianerna börja sin invasion av jorden i boken ”Världarnas krig”. Vad däremot inte så många känner till är att den lilla staden också är hemstad för en av de yngsta och snabbast växande högtalartillverkarna i England: Q Acoustics.

Q Acoustics är inte en klassisk högtalarfabrik, och som besökare blir man besviken om man förväntar sig en guidad tur genom produktionshallarna där tekniker i arbetsrockar kvalitetstestar högtalarelement i ena änden medan snickare lägger sista handen vid kabinettens finish i den andra. Företaget håller till i ett industriområde, där långa rader av låga byggnader rymmer små kontorsföretag. I samma byggnad finns även ett försäljningskontor för mjölkprodukter.

Q Acoustics Concept 500 är en slank och relativt diskret tvåvägs golvmodell. Foto: Q Acoustics.

Att det inte är en revisionsbyrå det handlar om, utan den engelska delen av utvecklingsavdelningen för en högtalartillverkare, vittnnar mätutrustning i några av kontorsbåsen om. Men Q Acoustics, som för övrigt är en del av affärsgruppen Armour Home Electronics, fungerar främst genom ett internationellt lagarbete.

Globalt samarbete
När de första strecken har dragits på ritningarna i Woking görs den tekniskt tunga delen av beräkningarna samt prototyperna i Essen, Tyskland. Efter ungefär ett år med prototyper, testande, möten och flera nya prototyper är den nya högtalaren färdig – och godkänd av ledningen i Skottland. Sedan kan produktionen, som görs i Hong Kong, sätta i gång. Förvirrande? Nej, det är bara så hifi byggs i en global värld.

Mycket har gjorts för att dämpa vibrationer i kabinettet, som består av tre skikt trä separerad av en geléaktig massa. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.

Det är kanske inte särskilt romantisk, men betyder å andra sidan att man inte längre behöver ha en tjock plånbok och en stor stab av anställda för att börja som hifi-tillverkare.

Concept 500
Men tillbaka till Woking. Skälet till att vi tog en liten tur till Storbritannien var för att få en liten smygtitt på Q Acostics mest ambitiösa produkt hittills: Concept 500.

Den är Q Acoustics klart dyraste högtalare hittills. Med ett pris på ungefär 50 000 kronor för ett par tillhör den toppklassen, men är fortfarande tillgänglig för andra än de allra mest intresserade och förmögna entusiasterna. Den behöver inte heller en total ommöblering av bostaden och samboförhållandet. Q Acoustics har faktiskt försökt bygga något som kan passa in i och fungera i ett genomsnittligt modernt vardagsrum.

Karl-Heinz Fink ligger bakom den tekniska sidan av högtalaren. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.

Kabinettet är tvåfärgat. Fronten och sidorna är antingen vit- eller svartlackade, medan den bakre tredjedelen och baksidan är fanerad med ljust eller mörkt trä. Högtalarna är en tvåvägskonstruktion med två 6,5-tums bas/mellanregisterelement i D’Appolito-konfiguration ovanför och under en 1-tums softdome.

Kabinettet den dyraste delen
Det är en konfiguration som verkar förtroendeingivande men som inte på något sätt sticker ut från mängden av högtalare de senaste åren.

”Det intressanta är inte så mycket högtalarelementen, för de flesta moderna element är faktiskt av strålande kvalitet. Huvuddelen av arbetet och priset ligger i kabinettet”, säger Karl-Heinz Fink, som har haft huvudansvaret för den tekniska utvecklingen av Concept 500.

Woking var platsen där science fiction-författaren H G Wells lät invasionen börja i ”Världarnas krig”. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.

Kabinettet är byggt som en sandwich-konstruktion med fem skikt. De tre skikten av trä är separerade av två skikt av en gel-liknande massa som aldrig stelnar. Och det fungerar. Det oansenliga kabinettet är ett av de mest ljuddöda jag har haft nöjet att knacka med knogarna på, och hela högtalaren – inklusive sockeln av fräst aluminium – väger hela 42 kg.

Inga dåliga vibbar
Även om mycket har gjorts med kabinettväggarna så finns det färre interna avstagningar än vad som är vanligt i kostsamma högtalare. Q Acoustics kallar systemet ”Point to Point bracing” och det går ut på att bara staga upp de ställen där det faktiskt behövs, eftersom man riskerar att sprida vibrationer till andra ställen som inte var problematiska från början om man stagar upp helt okontrollerat. Däremot hittar man ett inre rör som ska motverka tryckskillnader på insidan av kabinettet på grund av stående vågor. Det ser ut som en blandning av svart magi och datorgrafik, fast å andra sidan var Concept 500 ovanligt befriad från resonanser och färgningar när vi fick en demonstration.

Förutom den tekniska utrustningen på skrivborden ser Q Acoustics R&D-avdelning i Woking ut som vilket kontor som helst. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.

Jakten på att förhindra resonanser ledde slutligen till baksidan, där man hittar terminalen och även en extra ”servicelucka” som ger tillgång till kabinettets inre. Vibrationsmätningar avslöjade att de akrylplattor som ofta användes till högtalarterminalerna bidrog till hörbara resonanser. Lösningen var plattor med en sandwichkonstruktion av stål, blygummi och MDF-skiva!

Helt nyinrett
Demonstrationen ägde rum i Q Acoustics helt nyinredda demorum. De sista detaljerna, bland annat en omfattande tätning av ett fönster, gjordes faktiskt dagen innan. Och det stod fortfarande målarfärgsburkar i rummet intill.

Det som en inbjuden skara journalister fick höra var en högtalare med en förbluffande ren återgivning med tanke på priset. Röster och detaljer i mellanregistret framträdde knivskarpt. Även om det golvstående kabinettet är smalt så sträcker sig högtalaren tillräckligt långt ned – och har tillräckligt med kraft – för att det inte ska behövas någon subwoofer.

Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild.

Demonstrationen gav mersmak och vi kommer säkerligen att testa Concept 500 när den blir färdig. Redan kort efter demonstrationen fick vi däremot ett oväntat återseende med modellen. Det var när vi besökte Marantz europeiska huvudkontor i Eindhoven i Holland för att vara med på lanseringen av deras nya referensserie. Då använde märkesambassadören och ljudlegenden Ken Ishiwata nämligen Concept 500 för att demonstrera den betydligt dyrare Marantz-elektroniken. Och högtalaren fann sig förvånansvärt väl i det exklusiva sällskapet. Så väl att Ishiwata berättade för oss att Karl-Heinz Fink inte skulle räkna med att få tillbaka sina prototyper!

Q Acoustics Concept 500 hade officiell premiär på Sound & Vision (nej, det är inte vår systertidning) i Bristol Hi-Fi Show i slutet av februari.

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

0
Rulla till toppen