Besök hos Gibson

Vi har besökt Gibsons ljudlaboratorium i Belgien. HÀr finns liten tankesmedja av ljudexperter som utvecklar Philips mÄnga ljudprodukter.

Namnet Philips Àr nÄgot som alla med mer Àn ett par Ärs hifi-intresse har en relation till. Philips var en gÄng en av de största elektroniktillverkarna i vÀrlden och frÄn huvudkontoret i Holland lÄg Philips bakom en mÀngd hifi-produkter.

Mycket har förÀndrats sedan dess. De senaste Ären har Philips valt att koncentrera sig pÄ fÀrre omrÄden och sÄlde dÀrför sin ljudavdelning till Gibson Group (ja, de med gitarr) 2014. Hörlurarna och högtalarna som det stÄr Philips pÄ utvecklas dock fortfarande pÄ samma stÀlle som förut, det vill sÀga Leuven i Belgien, dÀr Gibson har sitt ljudlaboratorium.

Ljud & Bild har som ett av ytterst fÄ medier fÄtt ta en titt i labbet och pratat med utvecklingsteamet. Det handlade sÀrskilt om bÀrbar surround, högtalare och smarta hem.

Litet gĂ€ng – med vĂ€nner i Hong Kong

Det som först förvĂ„nar Ă€r att utvecklingsavdelningen bara bestĂ„r av ett dussin personer. Å andra sidan underlĂ€ttar det för samarbetet mellan olika omrĂ„den. Och utvecklingslaboratoriet i Leuven ska inte göra allt sjĂ€lv. Det backas upp av en designavdelning som hjĂ€lper till att förvandla idĂ©erna till en tillverkningsbar verklighet efter designen Ă€r ritad och komponenterna har valts ut. Den finns i Science Park i Hong Kong. SjĂ€lva produktionen sker i Shenzhen i Kina.

Surround nÀr du vill

En bra surroundanlĂ€ggning gör filmkĂ€nslan mycket större i hemmabion. Men det gör installationen mer komplicerad nĂ€r tvĂ„ högtalare ska bli fem eller Ă€nnu fler och det ska dras kablar till varje hörn i vardagsrummet. Enligt Stefan Hendricx Ă€r lösningen ”Surround On Demand”. Det vill sĂ€ga högtalare som i en handvĂ€ndning kan förvandlas till ett trĂ„dlöst surroundsystem. Vi har sett att systemet i flera versioner, till exempel soundbar-högtalaren Fidelio B5.

Men vĂ€gen frĂ„n idĂ© till fĂ€rdig högtalare Ă€r lĂ„ng. Stefan Hendricx gav oss en intressant inblick i processen som tog flera Ă„r. FrĂ„n början var tanken att högtalarna skulle bestĂ„ av fyra identiska lĂ„dor som kunde flyttas runt sĂ„ att det ena paret kunde anvĂ€ndas som stereohögtalare – och laddas upp under tiden – samtidigt som det andra paret spelade som trĂ„dlösa, batteridrivna bakhögtalare.

Ljuddöd lekplats

I kĂ€llaren, avskilt frĂ„n kontor och demorum, ligger akustiklabbet dĂ€r prototyper av högtalare byggs. Det tvĂ„ vĂ„ningar höga rummet Ă€r en blandning av trĂ€verkstad och testrum. Överallt finns hyllor med ett virrvarr av modeller, elektronisk utrustning och lösa högtalarelement. En 3D-skrivare stor som ett kylskĂ„p anvĂ€nds för att göra kabinettmodeller av plast. En stor metalbox fyller halva rummet. Akustikingenjör Benoit Burette öppnar förtjust den bankvalvstjocka metalldörren och gĂ„r in.

”Teori Ă€r i och för sig bra, men hĂ€r inne kan vi experimentera med akustiken i praktiken”, sĂ€ger han. Man kan till exempel höra hur det pĂ„verkar ljudet nĂ€r en högtalare stĂ€lls nĂ€ra eller pĂ„ ett bord. Effekten Ă€r densamma i ett normalt rum, men i det ljuddöda rummet kan man höra skillnaden tydligare eftersom alla reflektioner frĂ„n vĂ€ggar, golv och tak försvinner. Den ekofria kammaren kan anvĂ€ndas för mĂ€tningar ned till 80 Hz (ett ljuddött rum för hela ljudspektrat mĂ„ste vara VÄLDIGT stort).

Benoit Burette visar oss ocksÄ tvÄ prototyper av den runda Soundsphere-högtalaren. Den första i ett kantigt kabinett för att visa de akustiska idéerna. Den andra, som byggdes av CNC-frÀsta MDF-skivor, har ungefÀr samma form som den slutliga versionen.

Smart testhem

Det smarta hemmet hĂ„ller sakta men sĂ€kert pĂ„ att bli verklighet. I ljudlaboratoriet i Leuven görs experiment med ”intelligent” ljudelektronik som pĂ„ egen hand tar reda pĂ„ vad du vill lyssna pĂ„ – och nĂ€r. En demoinstallation av ett helt hem Ă€r proppfull med sensorer som gör det möjligt för ljudet att följa anvĂ€ndaren runt i huset. NĂ€r man kommer in genom dörren tĂ€nds lamporna och musiken startar. GĂ„r man in i köket eller sĂ€tter sig i matsalen sĂ„ följer radioprogrammet med – tack vare rörelsesensorer. Och avslöjar trycksensorn att man har satt sig tillrĂ€tta i soffan sĂ„ sĂ€tts TV:n pĂ„, belysningen dĂ€mpas och ett urval av filmer visas pĂ„ skĂ€rmen. Tills underhĂ„llningen blir avbruten av att ringklockan ringer, dĂ„ visas bilden frĂ„n dörrkameran pĂ„ TV:n.

Det smarta hemmet hĂ„ller sakta men sĂ€kert pĂ„ att bli verklighet. I ljudlaboratoriet i Leuven görs experiment med ”intelligent” ljudelektronik som pĂ„ egen hand tar reda pĂ„ vad du vill lyssna pĂ„ – och nĂ€r.

Les ogsÄ
Premium-ljud frÄn Piega

De smala högtalarna i Premium-serien har fÄtt betydande förbÀttringar.
Smart högtalare frÄn Kygo

Den hÀr högtalaren kan styra resten av ditt hem, tack vare Google Assistant.
Klipsch förnyar Reference Premiere

Högtalarna i den populÀra Reference Premiere-serien uppdateras bÄde in- och utvÀndigt.
De hÀr kostar en miljon

De Àr 210 cm höga, vÀger 160 kilo styck och hamnar pÄ runt miljonen för ett par.
IKEA-samarbete med Sonos

10 bra utan kabel

Det finns trÄdlösa högtalare för allt: frÄn bÀrbar musik pÄ semestern till fullvuxna golvhögtalare. HÀr Àr 10 av de bÀsta.
Är detta vĂ€rldens mest bĂ€rbara högtalare?

Polk Boom Bit marknadsförs som ”vĂ€rldens mest wearable högtalare”, den kan sĂ€ttas fast pĂ„ det mesta.
Sonus faber förnyar Aida

De vackra handbyggda högtalarna Àr förnyade pÄ insidan och lÄter bÀttre.
B&O ser fÀrger

Bang & Olufsen lanserar en begrÀnsad kollektion trÄdlösa högtalare i frodig grönfÀrg.
Årets bĂ€sta högtalare

NÄgot för varje smak

Oavsett om du gillar film eller musik, att mysa i soffan eller vara utomhus, sÄ behövs det en sak: högtalare.
Svenskt högtalarhantverk

XTZ Àr kÀnda för att ge hög kvalitet till vÀldigt konkurrenskraftiga priser. Den uppfattningen stÀrktes ytterligare under vÄrt besök.
Intelligenta högtalare frÄn Dynaudio

Dynaudio Music Àr en serie trÄdlösa högtalare som anpassar sig efter rummets akustik, brusnivÄ och anvÀndarens musiksmak.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×