Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

BeoSound Shape: En vägg av ljud

Bang & Olufsens nya väggprydnad utlovar saftigt ljud!

Av / 2017-04-04 - 22:02
BeoSound Shape: En vägg av ljud

Att stereoanläggningen tar sig nya uttryck och former är BeoSound Shape ett tydligt bevis på. Bang & Olufsens nya ljudsystem är både väggdekoration, ljudanläggning och ljuddämpning!

Högtalarna på väggen
Vi pratar närmare bestämt om en väggmonterat, modulbaserat högtalarsystem som består av högtalare, förstärkare och akustikplattor, allt överdraget med snyggt tyg. De sexkantiga ”pusselbitarna” kan hängas upp på väggen i kreativa mönster och gör att man kan forma ett ljudsystem helt efter egna behov, både när det gäller ljud och utseende.

Standardpaketet består av en förstärkarmodul, två högtalare och ett par dämpplattor för akustikens skull, men ska man få maximal effekt av vad B&O kallar för ”Band on the wall” så får man nog bygga ut med fler moduler. Sammanlagt går det att specificera upp till 11 förstärkare, 44 högtalare och obegränsat antal dämpplattor.

BeoSound Shape använder en egen algoritm för att fördela ljudet till varje högtalare och B&O utlovar ett massivt men precist stereoljud var man än befinner sig i rummet. De har också ett online-designverktyg där man kan mixa och matcha de olika modulerna och kan få en rekommenderad optimal placering av de dem.

Aktiva högtalare
Shape-högtalarna är tvåvägskonstruktioner med 5,25-tums bas och 0,75-tums diskant och drivs naturligtvis aktivt, med separata förstärkarkanaler till varje element. Varje förstärkarmodul lämnar 8 × 80 watt och kan alltså driva fyra högtalare.

Ljudsystemet hängs upp på väggen med hjälp av fästen och är trådlöst (bortsett från strömförsörjningen). Ljudet kommer från huvudenheten BeoSound Core, som stöder de flesta trådlösa ljudstandarder inklusive Bluetooth, Chromecast, AirPlay och DLNA.

B&O har i vanlig ordning tänkt på det estetiska och har en rad olika färger och tyger man kan välja mellan. I färgpaletten finns bland annat Paris Night Blue, Purple Heart, Infantry Green, Brazilian Clay, Wild Dove Grey och till och med Black. Man kan dessutom välja mellan exklusiva ullfärger från danska Kvadrat (Brown, Moss Green, Pink och Dark Blue) som kan blandas hur man vill.

BeoSound Shape är ett spännande ljudsystem på många sätt, inte minst eftersom det ger också viss kontroll över rumsakustiken utan att man behöver sätta fula skumgummiplattor eller ”äggkartonger” på väggarna.

BeoSound Shape släpps i augusti 2017. Priset beror på antalet moduler och tygvalet men sägs börja på runt 4 000 euro för ett standardpaket. Ingen billig väggprydnad, med andra ord.

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

Sonos-lavin i sommar?

Denon-soundbar med bas utan sub

Kanske den tuffaste högtalare vi någonsin har sett

Kolla in den här in-wall-högtalaren

Golvhögtalaren är kronan på verket

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen