Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Bättre VSX-serie från Pioneer

Tack vare HDMI 2.0 stöder receivrarna 4K Ultra HD med 50 bilder i sekunden. Men något saknas …

Av / 2014-04-11 - 09:46
Bättre VSX-serie från Pioneer

Toppmodellen heter VSX-924 (bilden) och lämnar enligt pressmeddelandet 7 x 150 watt, och har dessutom två subbas-utgångar. VSX-824 och VSX-529 har fem förstärkarsteg och lämnar 130 watt per kanal. Längst ned i serien finns VSX-424 och VSX-329 som har 5 x 130 respektive 5 x 105 watt.

Toppmodellen VSX-924 och har inbyggda ESS SABRE-digitalomvandlare med 24 bit/192-upplösning för maximal upplösning i ljudbilden.

4K Ultra HD
Samtliga nya modeller stöder 4K UHD med 3840 x 1080 pixlar. Det gör receivrarna i förra serien också, men det allra senaste är HDMI 2.0 som klarar 4K-upplösning med uppemot 50 progressiva bilder i sekunden (4K/50p). Alla modeller från och med VSX-529 stöder full, 24-bitars färgupplösning (4:4:4), där färgerna har samma upplösning som gråtonskalan.

Bara toppmodellen klarar av att skala upp lägre upplösningar till 4K.

Inte HDCP 2.2
Däremot stöder inte receivrarna HDCP 2.2, vilket behövs för att kunna visa 4K-material från kopieringsskyddade Hollywood-filmer i framtiden. I dagsläget finns ytterst lite material i 4K och ingenting av det som finns krypteras med HDCP 2.2. Ännu så länge. Men det förväntas att det kommande 4K-Blu-ray-formatet ska ha det, och detsamma gäller framtida titlar för streaming och TV-utsändning. Hemmabioförstärkare som inte stöder tekniken – däribland Pioneer-receivrarna – skalar ner signalen till 1080p och sedan upp den igen till 4K, vilket alltså innebär att man i realiteten tittar på uppskalat 1080p-material. Så vitt vi vet är HDCP 2.2 delvis maskinvarubaserat och går alltså inte att uppdatera med ny programvara.

Anslutningar
Förutom alla vanliga HDMI-kontakter och analoga och digitala ingångar spelar receivrarna musik trådlös via AirPlay, har HD-avspelning från Android-mobiler via MHL, samt spelar upp bild och ljud från HTC-mobiler via HTC Connect.

VSX-924 och VSX-824 har Bluetooth med aptX, vilket i princip innebär att man kan spela musik från alla mobila enheter med den högsta ljudkvaliteten Bluetooth klarar idag. VSX-529 går att utrusta med Bluetooth-tillbehör.

VSX-924, VSX-824 och VSX-529 har nätverksanslutning och kan strömma musik från hemnätverket via DLNA. De har både Spotify och internetradio (vTuner) och går att styra från mobiltelefoner och surfplattor med hjälp av den nya iControlAV5-appen.

Rumskorrektion
Alla modeller har Pioneers automatiska rumskorrektion MCACC, i något olika versioner. VSX-924 har dessutom så kallad Subwoofer EQ, som gör att subbasen kan fintrimmas med fjärrkontrollen.

Pris och tillgänglighet
Nya VSX-serien kommer i juni. Vi har inte fått några svenska priser, men föregångarna kostar mellan ungefär 2 000 och 5 000 kronor, och vi förväntar oss att de nya modellerna hamnar på ungefär samma nivå.

Pioneer.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Den här kan inte köpas här hemma

Mer prisvärd hemmabio från Pioneer

Hemmabio-råskinn inne för test

Nu är den äntligen här

Råare surroundförstärkare från Denon

"Alla" älskar Dolby

Nytt ljudformat vill krossa Dolby Atmos

Kolla in den pyttelilla 4K-projektorn

Vill göra 3D-ljud tillgängligt för "alla"

Sonos konkurrerar med Apple och Sony?

Dolby Atmos - utan Atmos-högtalare

Ett bättre alternativ till en soundbar?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen