annons
annons

Nyheter

Bättre sökare och snabbare slutare

Fujifilm har uppdaterat sin bästa kompaktkamera med 1/32 000 sekunds slutare, större högupplöst skärm och bättre sökare.

X100T har fått wifi för trådlös överföring av bilder, men det är den nya hybridsökaren, skärmen och den elektroniska slutaren som är de mest intressanta nyheterna. X100T är en uppgraderad version av X100S som vi testade tidigare i år.

Om vi börjar på baksidan så ser man at Fujifilm har ordnat om bland knapparna och tagit bort inställningsratten och ersatt den med fyrvägsknappar. Inställningshjulet överst till höger har äntligen blivit globalt och kan ändra inställningar snabbare än i föregångaren.

Skärmen är större (7,6 cm diagonalt) och har fått en betydligt bättre upplösning på 1 megapixlar, men den 16 Mp stora X-Trans II-bildsensorn är densamma som vi var så nöjda med i X100S.

X100T-buttons

Objektivet 23 mm/f2,0 är också detsamma (motsvarar 35 mm) men nu har bländarringen äntligen fått tredjedels steg så att man slipper använda hjulet på baksidan för att ställa in bländarvärden mellan exempelvis f2 och f2,8.

T_36-1

X100T finns i svart och silver från och med november och kostar 12 000 kronor. Den har fått en ännu bättre hybridsökare med 2,36 Mp-upplösning och visar både analog och elektronisk sökarbild.

Nu kan den däremot visa en förstoring av ett litet område i motivet när man fokuserar manuellt, som på bilden nedan:

X100T-viewfinder

Fotografen kan välja hur stor rutan ska vara och det går också att ha en digital split av bilden och fokusmarkering, och markering av ramsökaren är förbättrad med bland annat parallaxkorrektion. Det ska alltså vara lättare att ställa in fokus om man vill göra det manuellt.

Sökaren har fått en högre uppdateringshastighet också, så att den flimrar ännu mindre.

Det går också att konfigurera snabbmenyn som aktiveras med Q-knappen på baksidan, så att man kommer åt just det funktioner man vill ha.

Den nya elektroniska slutaren har kortaste slutartid 1/32 000 sekund. Det innebär att fotografen kan ta bilder med full bländaröppning i bra ljus och ändå ha tillräckligt kort slutartid för att motiven inte ska bli underexponerade.

X100T har också fått filmsimuleringen Classic Chrome samt sju funktionsknappar, video med 50p/25p/24p med upp till 36 Mbit/s, samt exponeringskompensation i 1/3 steg.

Som tillbehör finns ett grepp som heter MHG-X100. Det passar även till modellerna X100S och X100 och har öppning för batterilucka och plats för Arca Swiss-stativfäste.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-