annons
annons

Nyheter

Bättre ljud med Exakt-insprutning

Med hjälp av en heldigital insprutning ska Linn Exakt bli det optimala musiksystemet, där allting händer inuti högtalaren.

Linn kallar det själva för att ”placera ljudkällan inuti högtalaren”, och den tekniska lösningen är både sofistikerad och intressant. Anläggningen kan bestå av en digital ljudmottagare och ett par högtalare där all signalbehandling sitter.

Man behöver alltså en enhet, till exempel en Exakt DSM-spelare, och ett par högtalare med Exakt-moduler. Modulerna, som också ska kunna användas för att uppgradera Komri- och Keltik-högtalare, består av ett digitalt delningsfilter som delar upp musiksignalen till bas-, mellanregister- och diskantelementet, samt en digitalomvandlare och ett slutsteg till varje element.

Tekniken ger en kortare och mindre komplex signalväg som minimerar felkällor. Digital styrning av högtalarna innebär också att det är enklare att korrigera för fel.

klimax-system

Linn hävdar att det digitala delningsfiltret har 0 dB förvrängning och kompenserar för fasfel och tidsavvikelser mellan elementen – och digitalomvandlaren har så lågt jittervärde (digitalt brus) som 6,3 ps. Som jämförelse har highend-CD-spelaren Linn CD12 41 ps.

Signalen i varje högtalare har individuell klocksynkronisering av signalen med 1,8 nanosekunders precision. Det är en avvikelse i avstånd från lyssningsplatsen till högtalarna som motsvarar en hundradel av tjockleken på ett vanligt papper.

När man köper ett Klimax Exakt-system skickar Linn hem en tekniker som inte bara installerar anläggningen utan också anpassar den efter rummets akustik. Så det lär låta bra.

Läs mer om Linn Klimax Exakt här.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-