Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Bättre Fujifilm-kompakt

Med stor elektronisk sökare och bättre skötsel verkar Fujifilm X30 blir en riktigt intressant kamera för entusiaster med höga krav.

Av / 2014-08-27 - 10:00
Bättre Fujifilm-kompakt

Man kan nästan inte hamna fel med Fujifilms X-serie. Oavsett om det handlar om en kompakt- eller systemkamera. Varenda en är en välgjord kamera och X100SX-T1 och den utgående X20 tillhör alla våra favoriter i sina respektive klasser.

Nya X30 tillhör den tredje generationen proffskompakter. Vi använder beteckningen proffskompakt om små kameror som kan lagra bilder i råformat och som har en funktionsnivå som vida överträffar vanliga kompaktkamerors. Bildkvaliteten är oftast högre och både X20 och X10 före den låg i täten när det gällde bildkvalitet och användning.

Läst vårt test av X20 här.

X30_Color_Variation

Närmaste konkurrenterna är Sony RX100 III, Canon Powershot G16Nikon Coolpix P7800Olympus Stylus XZ2 och Panasonic Lumix LX7.

Även om X30 är en aning för stor för att kallas fickkamera så är den väsentligt mindre än en systemkamera och alltså mer behändig för många fotografer. Kameran är byggd efter samma principer som föregångaren X20, med manuell 28–112 mm-zoom med ljusstyrka f2,0–2,8. Man sätter på kameran genom att vrida zoomen från off-läget till den brännvidd man vill ha.

X30_Silver_Front

Zoomringen har fått sällskap av en inställningsring som kan programmeras och till exempel ställa in bländare. Knappen bredvid objektivet går att trycka in för att välja vilken funktion ringen ska ha.

X30_Black_Top

Men den kanske mest intressanta nyheten är den elektroniska sökaren som ersätter den optiska i X20. Som bara visade 85 procent av bildytan.

Den nya sökaren har 0,65x förstoring och 2,36 Mp-upplösning. Den ska bli intressant att se i verkligheten eftersom den är betydligt större än sökaren i X20 och visar mer information.

X30-viewfinder

Skärmen är också ny, med 920 000 bildpunkter fördelade på en 7,6-cm vridbar skärm, men bildsensorn är samma X-Trans II på 2/3 tum med 12 megapixlar som saknar lågpasasfilter för att ge bättre detaljskärpa. Om bildsensorn har förbättrats kan man hoppas på ännu bättre bruskontroll på hög ljuskänslighet.

X_TRANS-II-view

 

X30 har fått ett nytt filmsimuleringsläge – utöver Velvia, Provia, Astia-filmerna som Fuji är kända för – som kallas Classic Chrome.

Den ger dämpade toner och djupare färger, vilket syns på bilden nedan.

Classic-chrome-filmsimulation

Fujifilm har gjort fler förändringar. Bland annat har kameran fått ett mer markerat handgrepp och betydligt bättre batteritid på 470 exponeringar på en laddning (CIPA).

Den har också en hybrid-autofokus som sägs fixa skärpan på 0,06 sekunder och JPEG-hastigheten har ökat till 12 bilder/s i korta serier.

Fuji har fått plats med en mikrofoningång också, samt en kontakt för kabelansluten fjärrutlösare. X30 har naturligtvis wifi inbyggt för trådlös överföring av bilderna.

X30_Silver_Back

Fujifilm X30 kommer i september och kostar 5 500 kronor

X30_Black_Front_Left

Fujifilm.se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

Avslöjar nytt zoomobjektiv

Extremt på alla sätt

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen