annons
annons

Nyheter

Bättre bra MC-pickuper

Vinylälskare kan se fram emot en ny serie pickuper från Ortofon, samtliga med av MC-typ.

I enkla ordalag kan man dela in pickuper i två grupper: MM och MC. Den förstnämnde kallas Moving Magnet eftersom nålen som glider genom LP-skivans spår hänger i en magnet som rör sig inuti en spole och på så sätt alstrar elektricitet som överför musiksignalen.

I MC-pickuper är det i stället spolen som sitter fast på nålen, vilket är bra eftersom det ger en mindre rörlig massa. Rent teoretiskt ger det båda snabbare respons och bättre ljud, även om det är komplicerat att bygga MC-pickuper och de därför är dyrare.

En annan nackdel med MC-pickuper är att de har mycket lägre signalstyrka än MM-pickuper, så om man inte har en särskilt MC-ingång på sin förstärkare behöver man ett extra grammofonsteg som klarar lägre utgångsspänning.

Ortofons nya Quintet-serie är alla MC-pickuper. De har utgångsspänning på mellan 0,3 och 0,5 mV och är anpassade för olika behov och plånböcker.

Finast är Quintet Black för 7 000 kronor. Den har en superskarp Shibata-slipning av boron-nålen för att spåra bättre samt en Acurum-spole. Den aningen billigare Quintet Bronze kostar 5 500 kronor och har en något rundare slipning.

De billigare Quintet Blue och Red kostar 3 500 respektive 2 200 kronor. Det finns dessutom en vit mono-version för 1 400 kronor.

Samtliga Quintet-pickuper kommer i januari 2014 och har 20 ohms impedans och rekommenderat nåltryck 2,3 gram.

Ljudtema.se

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-