Audio Pro i alla rum

Vem hade kunnat ana att en relativt liten svensk tillverkare var pionjÀr inom trÄdlösa högtalare?

I Helsingborg byggs nÄgra av de mest vÀlljudande trÄdlösa högtalarna vi har testat. FrÄn den bÀrbara Addon T3 med Bluetooth till en av de första AirPlay-högtalarna vi testade.

Audio Pro började som litet företag redan 1978 och har sakta men sÀkert jobbat sig upp till att bli ett vÀlrenommerat mÀrke med stor försÀljning. Boomen med trÄdlösa högtalare ledde till att omsÀttningen ökade till respektabla 300 miljoner kronor 2016, och plötsligt var det lilla företaget inte sÄ litet lÀngre.

Mycket av framgÄngen beror pÄ ett dramatiskt skifte för ett par Är sedan. Audio Pro valde kort och gott att sluta med vanliga analoga högtalare för att i stÀllet satsa pÄ trÄdlösa högtalare.

Audio Pros VD, Stefan Pantzar, berÀttar för Ljud & Bild att det kÀndes som en bra idé just dÄ. Men det tog tid innan omsÀttningen tog fart efter det nya vÀgvalet. Att det gick berodde mycket pÄ att Audio Pro lyckades fÄr ut ett bÀttre ljud ur högtalarna Àn mÄnga av konkurrenterna.

Spotify hjÀlpte naturligtvis till, men det gjorde nog Àven ljudkvaliteten, sÀger Stefan Pantzar:

– Vi har försökt göra det enkelt att koppla upp och anvĂ€nda, och det tror jag att vi har lyckats ganska sĂ„ bra med.

Audio Pro anstÀllde nyligen Nils Ankarcrona som ekonomichef och Jens Henriksen frÄn Zound Industries (Urbanears, Marshall, Molami) som försÀljningschef. De planerar att bygga ut för att klara av efterfrÄgan pÄ trÄdlösa högtalare.

Flera nya modeller Àr pÄ gÄng frÄn Audio Pro, som utvecklar, marknadsför och sÀljer allting frÄn huvudkontoret i Helsingborg. Till exempel de nya modellerna i Connectivity-serien, Addon C10 och C5.

Dem sĂ„g vi för första gĂ„ngen pĂ„ IFA mĂ€ssan i september 2016 och nu Ă€r de Ă€ntligen klara att skickas till butikerna – och pĂ„ vĂ€g till vĂ„rt testrum.

De tvÄ första modellerna i serien Àr C10 och C5 som Àr trÄdlösa och kan spela tillsammans i flera rum. Multiroom, som det heter. De kan ocksÄ spela pÄ egen hand i olika rum och styrs frÄn en app. Med hjÀlp av den kan man konfigurera hur högtalarna ska bete sig och programmera fyra knappar sÄ att man enkelt kan vÀlja sin favoritkanal pÄ radio.

– De har ju inte radio inbyggt, men vi tror att vĂ€lja ljudkĂ€lla – Ă€ven radio – frĂ„n förhandsinstĂ€llningarna Ă€r nĂ„got som kunderna kommer att uppskatta, sĂ€ger Steinar Arnason, vice VD pĂ„ Audio Pro.

BÄda de nya högtalarna har Bluetooth och wifi-anslutning och pÄ baksidan finns en analog ljudingÄng för exempelvis en TV eller skivspelare. DÀr sitter Àven en subwoofer-utgÄng, och en trÄdlös subwoofer Àr ocksÄ pÄ gÄng frÄn Audio Pro. Den passar till bÄde Addon C-serien och andra högtalare med subwoofer-utgÄng.

Till de nya högtalarna slÀpps ocksÄ en trÄdlös adapter som heter Link1. Den har bland annat optisk ljudingÄng och kan kopplas till befintliga högtalare sÄ att Àven Àldre enheter kan strömma musik.

Den stora Addon C10 kostar 3 500 kronor och den mindre C5 cirka 2 500 kronor. Link1 kostar 900 kronor. Högtalarna finns i svart, grĂ„tt och vitt – och C5 Ă€ven i rosa!

Les ogsÄ
Premium-ljud frÄn Piega

De smala högtalarna i Premium-serien har fÄtt betydande förbÀttringar.
Smart högtalare frÄn Kygo

Den hÀr högtalaren kan styra resten av ditt hem, tack vare Google Assistant.
Klipsch förnyar Reference Premiere

Högtalarna i den populÀra Reference Premiere-serien uppdateras bÄde in- och utvÀndigt.
De hÀr kostar en miljon

De Àr 210 cm höga, vÀger 160 kilo styck och hamnar pÄ runt miljonen för ett par.
IKEA-samarbete med Sonos

10 bra utan kabel

Det finns trÄdlösa högtalare för allt: frÄn bÀrbar musik pÄ semestern till fullvuxna golvhögtalare. HÀr Àr 10 av de bÀsta.
Är detta vĂ€rldens mest bĂ€rbara högtalare?

Polk Boom Bit marknadsförs som ”vĂ€rldens mest wearable högtalare”, den kan sĂ€ttas fast pĂ„ det mesta.
Sonus faber förnyar Aida

De vackra handbyggda högtalarna Àr förnyade pÄ insidan och lÄter bÀttre.
B&O ser fÀrger

Bang & Olufsen lanserar en begrÀnsad kollektion trÄdlösa högtalare i frodig grönfÀrg.
Årets bĂ€sta högtalare

NÄgot för varje smak

Oavsett om du gillar film eller musik, att mysa i soffan eller vara utomhus, sÄ behövs det en sak: högtalare.
Svenskt högtalarhantverk

XTZ Àr kÀnda för att ge hög kvalitet till vÀldigt konkurrenskraftiga priser. Den uppfattningen stÀrktes ytterligare under vÄrt besök.
Intelligenta högtalare frÄn Dynaudio

Dynaudio Music Àr en serie trÄdlösa högtalare som anpassar sig efter rummets akustik, brusnivÄ och anvÀndarens musiksmak.
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×